MENIU

Usatîi publică dialogul cu Proca. Acesta ar avea probe că Plahotniuc a comandat omorul lui Gorbunţov

Preşedintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, a publicat, joi, o secvență din convorbirea sa telefonică cu interlopul Vitalie Proca, care îşi ispăşeşte pedeapsa în România. În discuție, Proca declară că are probe că Vlad Plahotniuc a comandat omorul omului de afaceri Gherman Gorbunţov în 2011, scrie adevarul.ro.

În convorbirea telefonică, Proca îi dă asigurări politicianului că dacă nu ar fi avut probe că Plahotniuc ar fi comandat moartea lui Gorbunţov, nu urma să-l deranjeze.

Renato Usatîi susține că Proca este gata să-l denunţe pe Plahotniuc după ce vor fi îndeplinite trei condiţii: să nu fie extrădatat în Moldova, de frică că Plahotniuc l-ar putea lichida, ca pedeapsa pentru infracţiunile comise la Londra să fie ispăşită tot la Bucureşti, şi ca familia acestuia să fie adusă în România.

Usatîi afirmă că mai are o înregistrare telefonică, în care Proca spune că a fost vizitat în închisoare de câteva persoane influente de la Chişinău, dintre care şi consulul Moldovei la Bucureşti, Eugen Rusu. Acesta i-ar fi propus transferul în una din detenţiile din Republica Moldova, în schimbul a unui milion de euro, dacă îi ajută să-l încrimineze pe Usatîi de săvârşirea unor fapte pe care Usatîi nu le-ar fi făcut. Proca a refuzat oferta.

Judecătorii au emis un mandat de arestare naţional şi internaţional, la 24 octombrie, pe numele liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi. De asemenea, au admis demersul procurorului Vitalie Busuioc care a solicitat eliberarea mandatului, pe motiv că politicianul nu s-a prezentat la audierile procurorilor.

Dosarul în care este vizat Usatîi are legătură cu cazul asasinului Vitalie Proca. Procurorii moldoveni susţin că Proca, ce fusese condamnat la 21 de ani de închisoare pe teritoriul României pentru tentativă de omor în 2012, ar fi trebuit să primească 600.000 de euro de la nişte intermediari pentru a oferi declaraţii false în dosarul privind tentativa de asasinare a lui Gherman Gorbunţov, omul de afaceri pe care a încercat să-l ucidă în anul 2011. Oamenii legii îl bănuiesc pe Usatîi că ar fi beneficiarul acestei tranzacţii, adică cel care şi-a dorit declaraţii false de la interlop şi ar fi dat banii, potrivit adevarul.ro.

Mai multe articole despre:
Republica Moldova vitalie proca Renato Usatîi