MENIU

Ursula von der Leyen: UE nu va accepta niciodată amenințările Rusiei cu vise de imperiu - Mesaj de forță pentru Putin

Ursula von der Leyen, președinte Comisia Europeană Foto: Twitter.com

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îl avertizează de peste Ocean pe Vladimir Putin, la un an după ce a invadat militar Ucraina.

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a avertizat că Europa nu va accepta niciodată ca Rusia să ameninţe securitatea, într-un discurs în faţa Parlamentului canadian vizând consolidarea sprijinului pentru Ucraina.

“Nu vom accepta niciodată ca o putere militară cu vise de imperiu să îşi treacă tancurile peste o frontieră internaţională“, a declarat Ursula von der Leyen, în discursul în fața parlamentarilor canadieni, potrivit AFP, relatează agerpres.ro.

Uniunea Europeană “nu va accepta niciodată această ameninţare la adresa securităţii europene şi a însăşi temeliei comunităţii noastre internaţionale“, a adăugat ea.

Șefa Comisiei Europene a solicitat “sprijin militar şi economic neclintit” pentru Ucraina, îndemnând în acelaşi timp Rusia “să plătească pentru crima sa de agresiune”, după ce a propus, în noiembrie anul trecut, instituirea unui tribunal special.

„Ucrainenii au dreptul de a-și alege calea. Ucraina vrea să facă parte din Uniunea Europeană. Dar Putin vrea să facă parte din Rusia. Însă a reușit să obțină exact contrariul. Astăzi, Ucraina este candidată pentru a adera la UE. Și Europa este alături de Ucraina în reconstrucția sa”, a mai declarat von der Leyen în plenul parlamentului de la Ottawa.

De asemenea, în timpul unei vizite la o bază militară, Ursula von der Leyen şi prim-ministrul canadian Justin Trudeau s-au angajat să livreze generatoare Ucrainei, care se confruntă cu întreruperi serioase de curent din cauza atacurilor repetate asupra reţelei electrice.

Premierul Justin Trudeau a anunţat prelungirea până în octombrie a misiunii de instruire de către Canada a inginerilor militari ucraineni în Polonia, care urma să se încheie în curând, precum şi desfăşurarea de formatori medicali.

După vizita sa în Canada, Ursula von der Leyen urmează să se deplaseze în Statele Unite, unde va fi primită vineri de preşedintele Joe Biden.