MENIU

Ursula von der Leyen, anunț după discuția cu Zelenski despre alimentarea cu energie - Sancțiunile împotriva Rusiei

Ursula von der Leyen, anunț după discuția cu Zelenski despre alimentarea cu energie - Sancțiunile împotriva Rusiei

Uniunea Europeană anunță că menţine solidaritatea cu Ucraina şi va intensifica acţiunile pentru facilitarea reluării alimentării cu electricitate şi căldură. Anunțul a fost făcut de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după o convorbire cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„În cursul convorbirii de astăzi cu preşedintele Zelenski, am exprimat solidaritatea Uniunii Europene cu Ucraina în fața atacurilor criminale ale Rusiei asupra infrastructurii civile. Comisia Europeană intensifică sprijinul, susţinerea, inclusiv împreună cu partenerii, pentru restabilirea alimentării cu energie electrică și termică în Ucraina", a anunțat Ursula von der Leyen, într-un mesaj postat pe Twitter.

„Am discutat cu Ursula von der Leyen despre iniţiativa Cereale din Ucraina. Mulțumim pentru asistenţa financiară masivă a UE, pentru lansarea acţiunilor privind al 9-lea pachet de sancţiuni. Am discutat că plafonarea preţului la petrolul rusesc trebuie să fie eficientă. Am discutat şi despre copperarea pentru asigurarea stabilităţii energetice a Ucrainei", a transmis și preşedintele Volodimir Zelenski, pe Twitter.

„I-am exprimat președintelui Zelensky solidaritatea deplină a UE cu Ucraina, deoarece aceasta suferă din cauza bombardării deliberate și barbare de către Putin asupra infrastructurii civile a țării. Condamn ferm aceste atacuri. Rusia trebuie trasă la răspundere pentru ceea ce constituie crime de război.

Ne intensificăm eforturile și colaborăm cu parteneri pentru a oferi sprijinul de urgență de care Ucraina are nevoie pentru a restabili și menține energia și încălzirea populației civile.

Prin intermediul Centrului UE de coordonare a reacţiilor la situaţii de urgenţă, Comisia pregăteşte furnizarea în Ucraina cât mai rapid a următoarelor donaţii din partea statelor membre şi direct din rezervele proprii: 200 de transformatoare de capacitate medie şi un transformator mare din Lituania; un transformator mediu din Lituania, 40 de generatoare de mare capacitate din rezervele UE localizate în România. Toate aceste generatoare pot alimenta fără întrerupere cu electricitate un spital mic sau mediu", a anunțat șefa Comisiei Europene - Ursula von der Leyen în declarația publicată vineri seară.