MENIU

Ungaria rezistă încercărilor SUA de stopare a influenței Rusiei și Chinei în Europa

Viktor Orban

Premierul Ungariei Viktor Orban se opune presiunilor americane de diminuare a influenţei Chinei şi Rusiei în Europa, scrie The Wall Street Journal.

Premierul ungar Vikor Orban le-a spus diplomaţilor americani că vrea ca ţara să fie „neutră, ca Austria“ în contextul eforturilor Washingtonului de a impune o linie mai dură cu privire la Rusia şi China, „intensificând temerile că un vechi aliat al americanilor iese din orbita SUA“, se arată într-un raport al WSJ citat de Budapest Business Journal.

Orban a mai declarat că deşi pune preţ pe securitatea adusă de NATO, se opune vehement presiunilor americanilor pentru reducerea influenţei Moscovei şi Beijingului în Europa.

Potrivit The Wall Street Journal, Orban a făcut declarația la o întâlnire cu ambasadorul SUA, luna trecută. De asemenea, premierul ungar a respins apelurile SUA în sensul contracarării presupusului spionaj cibernetic din partea Chinei și de a sprijini Ucraina în opoziție cu Rusia.

Potrivit relatărilor, Orban caută să atragă interesul Chinei pentru a investi în infrastructura informațională a Ungariei. De asemenea, Orban se opune negocierilor la nivel ministerial dintre NATO și Kiev din cauza obiecțiilor sale față de noua lege a Ucrainei privind educația, care, potrivit Budapestei, a redus posibilitatea ca minoritatea maghiară din vestul Ucrainei să învețe în limba maternă.

De asemenea, oficialii lui Orban au fost citați spunând că prim-ministrul dorește ca Ungaria să îşi respecte angajamentele faţă de NATO și intenționează să crească numărul trupelor dislocate.

Mai multe articole despre:
UE Ungaria Viktor Orban Wall Street Journal