MENIU

Unde se poate mânca friptură Obama cu ficat Merkel, Fritatta Poroşenko sau Iațeniuk pe pat american

Cei care trec pragul unui restaurant din sudul-vestul Rusiei pot consuma mâncăruri a căror denumire include nume de politicieni din întreaga lume - o inițiativă a oamenilor de afaceri locali, pe fondul naționalismului ce a cuprins Rusia în contextul crizei în relațiile ei cu Occidentul, SUA și Ucraina, relatează portalul ucrainean Glavnoe.ua.

Astfel, clienții acestui local din Gelendjik (regiunea Krasnodar, sud-vestul Rusiei, pe coasta rusă a Mării Negre) pot alege între 'friptură Obama și ficat Merkel' sau 'Iațeniuk pe pat american', referiri deloc subtile la președintele american Barack Obama, la cancelarul german Angela Merkel și la premierul ucrainean Arseni Iațeniuk. Totodată, clienții por fi serviți cu 'John Kerry cu Psaki uscate' — după numele secretarului de stat al SUA, John Kerry, și a fostei purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Jen Psaki — acest din urmă fel fiind compus din mânzat, ciuperci și roșii uscate.

Nici președintele ucrainean Petro Poroșenko nu a fost uitat. Există un fel de mâncare compus din roșii, ardei gras și măsline care poartă denumirea de 'Frittata Poroșenko cu Merkel și Obama". De asemenea, clienții pot cere 'Sarkozy în chiflă franceză', după numele fostului șef al statului francez, Nicolas Sarkozy.

Însă zilele acestea, cea mai în vogă este salata cu o denumire parcă extrasă din actualitatea internațională: 'Criza greacă'.

În compania liderilor occidentali a fost inclus și ultranaționalistul rus Vladimir Jirinovski, deputat în Duma de Stat. Printre ingredientele felului de mâncare botezat 'A la Jirinovski' se regăsesc limba de vită, limba de iepure și salată de limba mielului, toate stropite cu un sos din chefir și suc de portocale.

Se pare însă că utilizatorii rețelelor sociale ruse nu au apreciat această inițiativă. 'Este clar, decădem', scrie unul dintre ei. 'Nebunia escaladează', opinează un altul. Portalul 'Bloknot-Krasnodar' titrează: 'Mizerie în stare pură'. 'Oare cum s-ar simți într-un astfel de restaurant reprezentanții țărilor de unde provin politicienii din meniu?', se întreab