MENIU

Un „vânător de naziști” american va conduce echipa de investigare a crimelor de război din Ucraina

Gropile comune au devenit o realitate în Ucraina. Foto/Profimedia

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a anunțat crearea unui grup special pentru investigarea crimelor de război din Ucraina. Acesta va fi condus de oficialul Departamentului de Justiție, Eli Rosenbaum, cel mai de succes „vânător de naziști” din SUA.

„Infractorii de război nu au unde să se ascundă. Departamentul de Justiție al SUA va folosi orice ocazie pentru a-i aduce în fața justiției pe cei care comit crime de război și alte atrocități în Ucraina”, a spus procurorul general.

Garland a spus că grupul va reuni experți de top în investigarea cazurilor legate de încălcări ale drepturilor omului și crime de război.

Procurorul general a mai spus că SUA vor trimite un expert în Ucraina pentru a ajuta la combaterea corupției și a spălării banilor. Alți doi experți vor fi trimiși în Europa și Orientul Mijlociu, unde vor ajuta autoritățile locale în combaterea încercărilor Rusiei de a eluda sancțiunile impuse împotriva acesteia și, de asemenea, vor ajuta grupul operativ care caută și confiscă bunurile oligarhilor ruși care au căzut sub sancțiuni.

Cine este Eli Rosenbaum

Eli Rosenbaum a condus, între 1994 și 2010, Biroul de Investigații Speciale din Departamentul de Justiție al SUA. S-a angajat, printre altele, în căutarea și deportarea criminalilor de război naziști și, de asemenea, a încercat să-i priveze de cetățenia americană.

Istoricul britanic Guy Walters l-a numit pe Rosenbaum cel mai de succes „vânător de naziști” din istorie. Datorită eforturilor sale, peste 100 de naziști deconspirați.