MENIU

Schindler-ul Marii Britanii, omul ce-a salvat sute de copii, și-a găsit „odihna veșnică” la 106 ani

Sir Nicholas Winton, Omul care a organizat acțiunea de salvare a 669 de copii „destinați” lagărelor de concentrare naziste, a trecut în neființă la venerabila vârstă de 106 ani.

Ginerele Salvatorului, Stephen Watson, a anunțat că Sir Winton a murit liniștit în somn, la spitalul Wexham din Slough. A trecut hotarul către o lume mai bună, sperăm, chiar în ziua în care se aniversa plecarea unui tren care, în 1939, a transportat cel mai mare număr de copii evrei către viață și libertate - 241.

Winton i-a adus pe bieții copii la Londra, înfruntând birocrația de la ambele „capete de drum”! I-a salvat de la o moarte aproape sigură și, apoi, NU A VORBIT ABSOLUT DELOC DESPRE FAPTA SA REMARCABILĂ VREME DE O JUMĂTATE DE SECOL!

Era broker bursier pe vremea când a organizat evacuarea cu trenul a sutelor de copii evrei din Praga ocupată de naziști. Eforturile sale umanitare au fost comparate cu cele ale lui Oskar Schindler - „salvatorul” de prizonieri evrei.

Drept recompensă, Nicholas Winton a fost ridicat la rangul de Cavaler al Imperiului Britanic de către Majestatea Sa, Regina Elisabeta a II-a, în martie 2003.

Premierul David Cameron i-a adus un omagiu lui Sir Nicholas prin următorul „tweet”: „Lumea a pierdut un mare om. Nu trebuie să uităm niciodată profunda umanitate de care a dat dovadă Sir Nicholas prin salvarea atâtor copii de la Holocaust.

Mai multe articole despre:
moarte Schindler britanic 106 ani