MENIU

Un râu cum NU ai mai văzut. „Curcubeul lichid” care strălucește în culori superbe

Râul Caño Cristales din Columbia este considerat de mulți drept cel mai frumos din lume. Timp de mai bine de jumătate de an râul nu pare să iasă cu nimic în evidență. Însă câteva luni pe an albia sa se colorează spectaculos în roșu, verde, mov, purpuriu sau galben.

Datorită plantelor multicolore, cursul de apă din statul sud-american a fost botezat „curcubeul lichid”. Apele sale devin un caleidoscop de culoare datorită unor plante de apă dulce numite macarenia clavigera, care sunt endemice în Sierra de la Macarena, un lanț muntos din sudul capitalei Bogota.

În intervalul de timp dintre sezonul secetos și cel ploios, adică în lunile iulie – noiembrie, alături de mușchi și de alte alge, plantele roșii de macarenia clavigera se întind pe sub apă de-a lungul râului lung de 100 de kiloemtri, creând un amestec uimitor de culori. În acea perioadă din an nivelul apei scade, permițând luminii naturale a soarelui să încălzească plantele din apă. Efectul căldurii duce la o transformare uimitoare: mușchii și algele înfloresc sub apă, colorându-se într-o mulțime de culori.

Verde, albastru, negru, roșu și galben – toate aceste culori sunt vizibile în timpul sezonului, iar localnicii ...


Continuarea articolului şi un material video superb cu râul, în articolul de la acest link.

Mai multe articole despre:
null