MENIU

Un oficial american crede că Statul Islamic produce şi foloseşte armament chimic în Irak şi Siria

Gruparea teroristă Statul Islamic (SI) produce şi foloseşte armament chimic în Irak şi Siria, crede tot mai mult Guvernul Statelor Unite, declară un oficial american pentru BBC.

Statele Unite au identificat cel puţin patru incieente, de o parte şi de alta a frontierei dintre Irak şi Siria, în care SI a folosit agenţi ai gazului muştar, a declarat acest oficial. El a precizat că substanţele chimice au fost folosite sub formă pudră.

O echipă BBC, aflată la frontiera dintre Turcia şi Siria, a văzut dovezi care susţin aceste acuzaţii grave, subliniază postul britanic. Washingtonul crede că gruparea are o celulă care se ocupă în mod special de fabricarea acestor arme.

"Folosesc (gaz) muştar", a declarat oficialul citat, referindu-se la Statul Islamic. "Ştim acest lucru", a subliniat el. ”Acest muştar a fost folosit, probabil, sub formă de pulbere, împreună cu explozivi obişnuiţi, în obuze de mortieră”, a precizat oficialul.

"L-am văzut folosindu-l în cel puţin patru rânduri, de ambele părţi ale frontierei - atât în Irak, cât şi în Siria", a spus el. Atunci când explodează muniţia, combatanţii sunt expuşi prafului respectiv.

Oficialul citat a declarat că, în opinia comunităţii de informaţii, există trei posibile explicaţii ale modului în care SI şi-a procurat agentul chimic mortal. Cea mai plauzibilă, în opinia comunităţii de informaţii, potrivit oficialului citat, este cea potrivit căreia jihadiştii îl produc chiar ei.

"Apreciem că au o mică celulă de cercetare în domeniul armamentului chimic prin care încearcă (să producă acest tip de armament) şi să-l perfecţioneze", a declarat acest oficial. Potrivit celorlalte teorii, militanţi SI au găsit armament chimic ascuns în Irak sau în Siria.

Însă este puţin probabil ca militanţii să fi găsit agentul chimic în Irak, este de părere oficialul, deoarece armata americană l-ar fi descoperit, probabil, în timpul campaniei militare de aproape zece ani în această ţară.

Mai multe articole despre:
Irak Siria explozibil arme chimice SI stat islamic