MENIU

Un nou război al Rusiei în Europa, în 2023 - Cel mai fidel aliat al lui Putin amenință: „După Ucraina, Polonia e pe hartă!”

Ramzan Kadîrov și Vladimir Putin

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, unul dintre cei mai fideli aliați ai președintelui rus Vladimir Putin, amenință că va invada Polonia după ce se termină războiul din Ucraina în acest an. Acesta anunță chiar un referendum pentru autonomia regiunii istorice Silezia în acest an, pentru destabilizarea situației din Polonia și țările vecine. 

Liderul cecen a declarat că Rusia ar trebui să „denazifice și să demilitarizeze” Polonia, adăugând că el „personal” are intenția de a invada această țară.

Nu ar fi prima oară când Kadîrov sau Rusia, prin diverși oficiali sau propagandiști ai lui Putin, anunță că Polonia este următoarea pe harta invaziilor plănuite de Kremlin. În luna mai, anul trecut, Kadîrov a declarat că poate invada Polonia „în șase secunde”, dacă se dă comanda. Afirmația acestuia se înscrie în același registru ca și cucerirea Ucrainei în trei zile de către Rusia, informație confirmată anul trecut, când mai mulți analiști politic au dezvăluit scenariul sigur al lui Putin.

„Ca parte a sprijinului acordat Ucrainei, Varșovia a reușit să își epuizeze propriile resurse militare, iar acum este confuză: ce se întâmplă dacă, după finalizarea cu succes a operațiunii militare speciale, Rusia începe să denazifice și să demilitarizeze următoarea țară? La urma urmei, după Ucraina, Polonia este pe hartă!”, a spus Karîrov, potrivit timpul.md.

„Sincer, eu personal am o astfel de intenție și am declarat în repetate rânduri că lupta împotriva satanismului ar trebui să continue în întreaga Europă și, în primul rând, pe teritoriul Poloniei”, a continuat Kadîrov, în postarea de pe canalul său de Telegram.

Afirmațiile liderului cecen vin și imediat după declarațiile privind sfârșitul războiului din Ucraina în acest an ale ministrului său al politicii naționale și relațiilro externe Ahmed Dudaev

Postarea lui Kadîrov vine după interviul acordat alături de ministrul politicii naționale, relațiilor externe, presei și informațiilor din republica nord-caucaziană, Ahmed Dudaev, în care declară că războiul din Ucraina se va încheia înainte de sfârșitul anului 2023.

„Operațiunea [militară] specială se va încheia înainte de sfârșitul acestui an. Țările europene vor recunoaște că au greșit, Occidentul va cădea în genunchi și, ca de obicei, țările europene vor trebui să coopereze cu Federația Rusă în toate domeniile. Nu ar trebui să existe și nu va exista niciodată o alternativă la acest lucru”, a declarat Kadîrov, potrivit agenției de presă de stat rusă TASS.

Liderul cecen a amenițat că Polonia va avea tensiuni interne legate de regiunea istorică Silezia și a anunțat un posibil „Marș anual al autonomiei Sileziei” în această vară, în luna iulie. Mișcarea „atrage de fiecare dată tot mai mulți participanți”, mai susține Kadîrov.

„După părerea mea, această regiune a Poloniei a câștigat un statut special de independență și este mare nevoie de un referendum, în timpul căruia Rusia poate oferi asistență privind organizarea organizațională”, a mai spus el, înainte de a sugera influența Rusiei: „Întreabă, Polonia, întreabă-ți stăpânii”.