MENIU

Un nou cutremur în arhipelagul Vanuatu: 7 grade pe scara Richter. Alertă de tsunami

Un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter s-a produs vineri dimineaţa în insula Malakula din arhipelagul Vanuatu, în Pacificul de Sud.

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri, în jurul orei locale 07:00, la circa 209 kilometri distanţă de capitala Port Vila. Epicentrul seismului a fost determinat în primele momente ale producerii sale la 16.094 grade latitudine sudică și 167.337 grade longitudine estică, informează U.S. Geological Survey (USGS).

Potrivit AFP, autorităţile au emis o alertă de tsunami.

Acesta este cel de-al doilea cutremur produs în arhipelagul Vanuatu, în decursul a circa două săptămâni. Un cutremur de 6,6 grade pe scara Richter a zguduit arhipelagul pe 15 aprilie, la 101 kilometri nord-vest de orașul Port-Olry, la ora 05:50 (ora Hong Kong; ora 21:50 GMT).

De asemenea, la începutul lunii aprilie un seism cu magnitudinea de 7,2 grade s-a produs în apropierea țărmurilor Republicii Vanuatu, țară insulară din Oceanul Pacific, urmat la câteva zile de un alt cutremur de 6,9 grade.

Cu o populație de aproximativ 250.000 de locuitori, Republica Vanuatu este un arhipelag de origine vulcanică situat pe așa-numitul "Cerc de Foc al Pacificului'', în care seismele sunt frecvente.