MENIU

Un milion de oameni la parada gay din Londra. Sărbătoare pe străzile capitalei britanice

Peste 1 milion de persoane au participat sâmbătă la evenimentele organizate cu ocazia Paradei Gay (Gay Pride) la Londra şi au transformat centrul capitalei britanice într-un veritabil festival dedicat drepturilor comunităţii LGBT, informează DPA, citată de Agerpres.

Aproximativ 30.000 de participanţi, purtând costume extravagante, au defilat pe străzile londoneze în timpul paradei propriu-zise, militând pentru egalitate şi diversitate.

Un steag uriaş realizat în culorile curcubeului - simbol al mişcării LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transgender) - a fost purtat de numeroşi participanţi la paradă. Printre aceştia s-au aflat şi membri ai unor structuri publice locale, precum Poliţia Metropolitană şi Brigada de Pompieri din Londra.

Un steag LGBT a fost arborat şi pe acoperişul clădirii aflate pe Downing Street Nr. 10, reşedinţa oficială a prim-miniştrilor britanici.

"Aici, la Londra, sunteţi liberi să fiţi oricine doriţi să fiţi şi să iubiţi pe oricine vreţi să iubiţi", a scris pe Twitter primarul Londrei, Sadiq Khan.

Vedeta pop Kylie Minogue, care are un număr uriaş de admiratori în rândul comunităţii gay, a publicat la rândul ei un mesaj pe Twitter prin care i-a felicitat pe participanţii de la Gay Pride din Londra.

Primul eveniment de acest tip a fost organizat în capitala Marii Britanii în anul 1972.

Ediţia din acest an a London Gay Pride a avut loc în ziua în care naţionala de fotbal a Angliei a învins echipa Suediei şi s-a calificat în semifinalele Cupei Mondiale, organizată în Rusia. Acea victorie a contribuit şi mai mult la bucuria participanţilor de la Gay Pride, care au apreciat atmosfera festivă a evenimentului, cântând şi dansând pe străzile londoneze într-o zi călduroasă şi însorită de vară.

Mai multe articole despre:
Londra paradă Gay Pride