MENIU

Un mic stat din Europa, dator vândut la China. Ce se poate întâmpla dacă nu plătește miliardul de dolari

Foto arhivă

Instituţiile financiare din Uniunea Europeană sunt pregătite să ajute Muntenegru cu datoria sa de un miliard de dolari către China, datorie acumulată printr-un proiect controversat de autostradă. 

O sursă de la Bruxelles a declarat pentru Europa Liberă că acest acord pentru credit este aproape finalizat şi va fi co-semnat de Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene. Acest acord de refinanţare ar putea încheia nesiguranţa din Muntenegru pe fondul datoriilor externe. UE va folosi o combinaţie de fonduri de la Banca Germană de Credit pentru Reconstrucţie, Agenţia de Dezvoltare Franceză, şi Banca de Investiţii CDP din Italia pentru a ajuta guvernul muntenegrean.

Muntenegru a împrumutat un miliard de dolari din China în 2014, pentru a-şi finanţa prima porţiune dintr-o nouă autostradă lungă de 163 de km către Serbia. Proiectul are trei secţiuni, iar împrumutul chinez acoperă primii 41 de km. 

Prima secţiune a autostrăzii trebuia să fie gata în 2019 - întârzierile şi pandemia au împins data la 30 noiembrie 2021. Proiectul a picat mai multe studii de fezabilitate, dar a primit aprobarea premierului de atunci, Milo Djukanovic, care a decis să se împrumute de la Beijing. Djukanovic este acum Preşedintele Muntenegrului. Guvernul actual este format din partide de opoziţie care s-au opus proiectului de la început şi caută de câţiva ani o soluţie pentru finanţare. 

China a finanţat proiectul cu 1 miliard de dolari prin intermediul unei bănci afiliate companiei de stat China Road and Bridge Corporation, dar Muntenegru a cheltuit întreaga sumă în 6 ani. Autostrada nu a fost construită complet, ea având acum aproximativ 41 de km. 

Muntenegru trebuie să returneze prima tranşă din împrumutul acordat de China în iulie 2021, dar nu dispune de fondurile necesare. În baza contractului, transmite Euronews, statul poate ajunge în situaţia gravă de a fi nevoit să cedeze suveranitatea unei părţi din teritoriul naţional în favoarea Chinei.

Mai multe articole despre: