MENIU

Un distrugător american, atacat cu rachete de militanții susținuți de Iran

SUA acuză rebelii Houthi pentru atacul cu rachete asupra unui distrugător din largul coastelor Yemenului. Cele două rachete nu și-au atins ținta, ambele explodând la contactul cu suprafața apei.

Autoritățile americane nu au atribuit în mod explicit acest atac, dar au precizat că rachetele au fost lansate dinspre teritoriile controlate de rebelii houthi, sprijiniți de Iran, potrivit Agerpres. 

'Vom clarifica această chestiune' și 'vom lua măsurile care se impun', a declarat căpitanul Jeff Davis, care a menționat de asemenea că în prezent Pentagonul studiază măsurile 'de ripostă'. 'Ne vom asigura că oricine restrânge libertatea de navigație sau pune în pericol navele Marinei americane o face pe riscul său', a adăugat el.

Rebelii houthi au negat orice implicare în atacul asupra distrugătorului american. 

Potrivit Pentagonului, prima rachetă a fost lansată în direcția distrugătorului USS Mason, care chiar a luat măsuri în vederea unei riposte, iar a doua a fost lansată o oră mai târziu într-o zonă unde se afla nava de asalt USS Ponce.

USS Mason a lansat două rachete SM-2s și o rachetă ESSM pentru a intercepta proiectilele ostile, potrivit news.usni.org. În plus, distrugătorul american și-a folosit sistemul de apărare Nulka. Este neclar încă dacă măsurile luate de americani au dus la interceptarea rachetelor ostile sau dacă acestea și-au ratat pur și simplu ținta. 

Acest atac survine la câteva zile după ce în aceeași zonă intens navigabilă a Mării Roșii o navă a Emiratelor Arabe Unite a fost lovită de rachete.

În conflictul armat din Yemen, Washingtonul susține coaliția condusă de Arabia Saudită, care luptă împotriva rebelilor houthi și a forțelor loiale fostului președinte Ali Abdallah Saleh.

Mai multe articole despre:
Yemen houthi USS Ponce USS Mason