MENIU

Un caz Colectiv, în Franța. Cel puţin 13 morţi într-un incendiu izbucnit într-un bar din Rouen

Cel puţin 13 persoane au murit, iar alte şase au fost rănite în urma unui incendiu izbucnit sâmbătă noaptea, într-un bar din Rouen, scrie presa locală. Victimele au vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani.

UPDATE: Incendiul soldat cu 13 morţi într-un bar din Rouen ar fi fost provocat de o persoană care a căzut cu tortul aniversar, plin cu lumânări aprinse, relatează Le Point.

“Cineva a coborât cu un tort aniversar cu lumânări şi a căzut pe scară”, a declarat procurorul adjunct Laurent Labadie, pentru AFP. “Lumânările au fost aruncate pe pereţi şi pe plafon”, care erau izolate fonic, a adăugat el.

Buretele izolaţiei s-a aprins imediat şi a degajat gaze toxice, a explicat magistratul.

“Eram la bar, la parter. Am văzut flăcările, era ca un lansator de flăcări, totul a fost foarte rapid”, povesteşte şocată Sophie, amintindu-şi de violenţa incendiului care a distrus barul Cuba Libre şi care a făcut 13 morţi şi şase răniţi, dintre care unul în stare foarte gravă. Este vorba de o femeie transportată la spitalul din Paris.

Victimele au între 16 şi 25 de ani.

O celulă de asistenţă psihologică a fost activată la spital.

Potrivit Parchetului, aniversarea unui poliţist de 20 de ani s-a transformat în dramă. Incendiul a izbucnit în jurul miezului nopţii. .

Zeci de pompieri au ajuns rapid la faţa locului şi, după circa 30 de minute, au stins incendiul.

La Spitalul Universitar din Rouen a fost activat Planul Alb pentru urgenţe majore.

“Eram la faţa locului în momentul incendiului”, spune Amar Ould Said, în vârstă de 40 de ani. “Scoteau cadavre la fiecare două minute. Amenajaseră un spaţiu de îngrijire pe trotuar, în faţă”, a adăugat el.

UPDATE: Incendiul care a provocat moartea a 13 persoane şi rănirea altor şase la Rouen, în nord-vestul Franţei, a fost accidental şi este posibil să fi fost provocat de o explozie produsă de o acumulare de gaz şi “de căldura dintr-o cameră de la subsol, fără îndoială prea mică pentru numărul de oameni prezenţi”, a declarat primarul Rouenului, Yvon Robert, citat de Europe 1.

Anterior se vehicul ipoteza că materialul cu care a fost izolat fonic barul a luat foc de la lumănările de tort.

Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a anunţat că a fost lansată o anchetă judiciară în acest dosar.

"Cea mai mare catastrofă"

Focul a izbucnit în subsolul barului Cuba Libre, în timpul unei petreceri private, în momentul în care au fost aprinse lumânările. Presa locală relatează că ar fi luat foc tavanul, iar arderea materialului cu care acesta era acoperit a degajat un gaz toxic.

Peste 50 de pompieri au intervenit pentru stingerea incendiului, acţiunea durând aproximativ 30 de minute.

Yvon Robert, primarul oraşului Rouen, a descris incidentul drept "cea mai mare catastrofă".

Laurent Labadie, procuror adjunct la Parchetul din Rouen, a declarat că explozia care a fost auzită de locuitorii din zonă a fost provocată de geamurile sparte ca urmare a temperaturii provocate de incendiu.

A fost deschisă o anchetă judiciară în acest caz.

 

Mai multe articole despre:
Franţa incediu colectiv Rouen