MENIU

Ultimul procuror supraviețuitor al procesului de la Nürnberg, originar din România: Vreau să-l văd pe Putin după gratii

Vladimir Putin / Sursa foto: Profi Media

Ultimul procuror supraviețuitor al procesului de la Nürnberg, originar din România, Benjamin (Ben) Ferencz, este sigur că Putin poate fi închis la fel ca liderul sârb bosniac, Radovan Karadzic.

Ultimul procuror supraviețuitor la Procesele de la Nürnberg, unde a pledat în favoarea condamnării naziștilor pentru crimele de război din cel de-al Doilea Război Mondial, retrăiește azi evenimentele din urmă cu 75 de ani.

„Tot ce ne trebuie este determinarea de a face asta, ei nu trăiesc pe Lună. Vreau să-l văd pe Putin după gratii, este posibil.”

El crede că ancheta privind crimele de război ar putea descuraja Rusia, deoarece vor ști că „comunitatea internațională intenționează să-i tragă la răspundere”. El insistă, de asemenea, că este posibilă restabilirea ordinii, deși va fi „lent și dificil”.

Și încă este sigur că războiul nu este intrinsec naturii umane. „Lecția poate fi învățată”, a insistat el. „Nu pot să cred că acest lucru este inevitabil, nu este inevitabil.”

Benjamin (Ben) Ferencz va împlini 102 de ani săptămâna viitoare, dar furia din vocea lui este cea a unui bărbat mult mai tânăr, scrie cotidianul londonez The Mirror, care a publicat un interviu exclusiv cu juristul născut în 1920 la Csolt, azi Șomcuța Mare, județul Maramureș.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina rusia vladimir putin