MENIU

UE va ataca "abuzurile asupra libertăţii de mişcare", anunţă Cameron

David Cameron

Premierul britanic David Cameron a anunţat marţi la Harpsund, în Suedia, că a ajuns la un acord cu omologii săi german, suedez şi olandez pentru a "lupta împotriva abuzurilor asupra libertăţii de mişcare" în cadrul Uniunii Europene (UE), vizând românii şi bulgarii, relatează AFP.

"Am convenit să lucrăm împreună pentru a combate excesele libertăţii de mişcare", a declarat Cameron într-o conferinţă de presă comună cu Angela Merkel, Fredrik Reinfeldt şi Mark Rutte.

"Este exact că ar trebui să fim liberi să călătorim în Europa pentru a munci, dar nu şi că ar trebui să fim liberi să profităm în mod necuvenit de sistemele protecţiei sociale", a adăugat Cameron.
El nu a precizat, totuşi, ce formă ar putea să ia această cooperare, nici care sunt abuzurile vizate şi nici cine profită "în mod necuvenit".

Campania în alegerile europene din Marea Britanie a fost dominată de problema drepturilor muncitorilor veniţi din cele mai sărace ţări din UE, în special din România şi Bulgaria, şi a condus la victoria unui partid care susţine ieşirea ţării din UE, Ukip.

"Noi credem (...) că UE trebuie să-şi schimbe răspunsul faţă de îngrijorările alegătorilor", a subliniat premierul britanic.
Premierul olandez Mark Rutte a făcut o declaraţie similară. "Pentru a păstra libertatea de mişcare, avem nevoie de echitate pe piaţa muncii. Asta înseamnă atacarea abuzurilor care o ameninţă", a spus el.

Cu toate acestea, nici suedezul Fredrik Reinfeldt şi nici germana Angela Merkel nu au evocat acest subiect în conferinţa de presă susţinută la reşedinţa de vară a premierului suedez.

Reinfeldt, care conduce un guvern de centru-dreapta cu vederi liberale asupra problemelor economice, este un susţinător al liberei circulaţii în cadrul UE şi al liber-schimbului între UE şi partenerii săi comerciali. El a subliniat în mai multe rânduri asupra contribuţiei imigraţiei la economia şi societatea suedeze.

În martie 2013, el a criticat anunţul lui Cameron cu privire la introducerea unor restricţii asupra drepturilor sociale ale imigranţilor în Marea Britanie.

"Cred într-o Europă care trebuie să fie deschisă, în care să avem libertatea să circulăm şi în care să ne punem mai degrabă întrebarea cum se pot integra mai uşor persoanele care vin aici, pe piaţa muncii", declara el.
"Nu ne-am confruntat cu acest mare turism pentru protecţia socială cu care am fost ameninţaţi", adăuga el, referindu-se la libertatea de circulaţie acordată românilor şi bulgarilor.