MENIU

UE a deschis o procedură de infringement împotriva Poloniei

Comisia Europeană (CE) a lansat luni o nouă procedură de infringement împotriva Poloniei, vizând "protejarea independenței Curții Supreme" poloneze după intrarea în vigoare a unei controversate reforme.

La data de 3 iulie, 27 dintre cei 72 de judecători ai Curţii Supreme din Polonia ar putea fi nevoiţi să se pensioneze, deoarece noua lege poloneză privind instituția lor prevede scăderea vârstei de pensionare a magistraţilor de la 70 de ani la 65 de ani.

Potrivit legii, actualii judecători au posibilitatea de a-şi declara dorinţa de a li se prelungi mandatele de către preşedintele Poloniei, ceea ce poate fi făcut pentru o perioadă de trei ani, reînnoibilă o singură dată. 

Comisia apreciază că măsurile subminează principiul independenţei judecătoreşti, printre care inamovibilitatea judecătorilor.

Polonia are la dispoziţie un termen de 30 de zile pentru a răspunde, ceea ce înseamnă că procedura lansată luni de Comisia Europeană nu va împiedica intrarea în vigoare a noii legi, prevăzută pentru marţi, 3 iulie.

Mai multe articole despre:
Polonia Comisia Europeană