MENIU

UE cheamă la discuții Rusia și Ucraina în problema gazelor rusești

Comisia Europeană i-a invitat pe miniștrii rus și ucrainean ai energiei la noi discuții, în problema livrărilor gazelor naturale ruse, în Ucraina, propunând ca întâlnirea să aibă loc pe 20 septembrie, la Berlin, a confirmat purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru energie,  Marlene Holznerr.

"Pe subiectul legat de discuțiile asupra gazului, pot să anunț că noi am propus o dată pentru o întâlnire trilaterală cu Rusia și Ucraina pentru 20 septembrie la Berlin", a precizat Marlene Holzner", potrivit AFP, informează Agerpres.

Ministerul rus al Energiei a confirmat că a primit "o propunere din partea Comisiei Europene pentru o întâlnire trilaterală" la 20 septembrie la Berlin, dar a precizat că "data și locul întâlnirii" fac încă obiectul discuțiilor.

Rusia a întrerupt, la mijlocul lunii iunie, livrările de gaz către Ucraina, după ce Kievul a refuzat prețul impus de Gazprom, fosta republică sovietică acumulând o datorie de 5,3 miliarde de dolari, potrivit ministrului rus al energiei Aleksandr Novak.

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei și jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Precedentele "războaie ale gazului" între Moscova și Kiev, din 2006 și 2009, au afectat aprovizionarea cu gaze naturale a UE.

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina Uniunea Europeană gazele ruse