MENIU

UE a găsit un echilibru între sancţiuni şi stimulare în dosarul Turciei

Cele 25 de state membre UE au anunţat luni că au găsit un echilibru între sancţiuni şi încurajări, prin suspendarea parţială a negocierilor cu Turcia fără a descuraja forţele proeuropene, care susţin reformele din această ţară.

Trebuia "găsită o formulă diplomatică pentru încetinirea ritmului negocierilor, stimulând, în acelaşi timp, Turcia să îşi îndeplinească obligaţiile", a declarat ministrul spaniol de externe Miguel Angel Moratinos.

Miniştrii de externe au reiterat, în mare parte, propunerea Comisiei Europene din 29 noiembrie, pe care analiştii au prezentat-o ca fiind un "echilibru" între poziţiile statelor membre. Aceştia au suspendat opt din cele 35 de capitole de negociere, care se referă la libera circulaţie a bunurilor, dreptul de stabilire şi de furnizare de servicii, serviciile financiare, agricultura şi dezvoltarea rurală, pescuit, politica de transport, uniunea vamală şi relaţiile externe.

UE a respins propunerea ciprioţilor greci şi a austriecilor de a suspenda mai multe capitole, soluţie ce ar fi riscat să nemulţumească şi mai mult Ankara, care avertizase anterior UE "de riscul deraierii" negocierilor sale de aderare.

Suspendarea celor opt capitole ar putea permite, în mod paradoxal, deschiderea rapidă a altor trei - uniunea economică şi monetară, politica industrială şi controlul financiar - care sunt pregătite, din punct de vedere tehnic, dar se împiedică de o serie de obstacole politice, a explicat o sursă comunitară.

Acordul la care s-a ajuns luni va înlătura ameninţarea Ciprului de a bloca deschiderea oricărui capitol nou, aşa cum a făcut în ultimele şase luni.

UE a respins şi clauza de revizuire cerută de Cipru, Grecia şi Austria, clauză ce prevedea o dată limită pentru reevaluarea atitudinii turce faţă de Cipru şi, eventual, pentru înăsprirea sancţiunilor ce vizează Ankara. Uniunea a anunţat doar că va "urmări şi va evalua progresele înregistrate" de Turcia în deschiderea porturilor şi aeroporturilor către traficul cipriot, pe baza "rapoartelor anuale ale Comisiei, în special în 2007, 2008 şi 2009, dacă va fi necesar". Această formulă va permite celor 25 de state membre să readucă în discuţie capitolele suspendate imediat ce Ankara îşi va respecta angajamentele şi nu abia după expirarea unui nou termen.

Miniştrii de externe au "salutat progresele continue înregistrate de Turcia în procesul de reformă", pentru a contrabalansa sancţiunile adoptate. Aceştia au adăugat, însă, că ritmul procesului "a scăzut în 2006".

Consiliul miniştrilor de externe a hotărât, de asemenea, să adopte în ianuarie o declaraţie ce va încuraja reluarea discuţiilor pentru a pune capăt izolării comerciale a Republicii Turce a Ciprului de Nord, aşa cum îşi luase angajamentul în aprilie 2004.

Mai multe articole despre:
UE Aderare Turcia sancţiuni