MENIU

UCRAINA. Grupuri din Maidan resping armistiţiul: DEMISIA lui Ianukovici sau mergem la arme

Protestatarii sunt încă în Piaţa Independenţei şi nu sunt de acord cu armistiţiul

UCRAINA. Mai multe voci reprezentând grupări aflate în prima linie a luptelor din Maidan, Piaţa Independenţei din Kiev, au respins, vineri, acordul încheiat între preşedintele Viktor Ianukovici şi opoziţia politică, potrivit declaraţiilor citate de kyivpost.com şi de contul de Facebook EuroMaidan. Grupurile, printre care Sectorul de Dreapta, anunţă că lupta continuă şi cer demisia imediat a preşedintelui, dar şi arestarea ministrului de Interne, a şefului forţelor speciale Berkut şi a altor vinovaţi pentru violenţele împotriva protestatarilor. Pe scena din piaţă, Vitali Kliciko a fost huiduit şi şi-a cerut scuze protestatarilor pentru că a dat mâna cu Ianukovici.

UCRAINA. Mai mulţi protestatari care s-au aflat în primele rânduri ale confruntărilor cu forţele de securitate ucrainene au anunţat vineri seară că resping acordul încheiat de preşedintele Viktor Ianukovici şi Opoziţie. Există un ultimatum pentru preşedinte: demisia până sâmbătă dimineaţă sau protestatarii se vor întoarce la arme pentru a ataca clădirea guvernului, a anunţat, în Piaţa Independenţei, unul dintre liderii unităţilor care au luptat cu poliţia.

Mai multe voci din Maidan s-au declarat de acord cu această chemare. Sectorul de Dreapta, care adună radicali de extremă dreaptă din mai multe grupări sau neafiliaţi, a anunţat prin vocea liderului Dmitro Iaroş că este gata să continue lupta dacă concesiile nu sunt satisfăcute.

Protestatarii cer alături de demisia imediată a lui Ianukovici şi arestarea ministrului de Interne Vitali Zakarcenko, a şfeului forţelor Berkut, îndepărtarea procurorului general, a şefului serviciilor de securitate şi a ministrului Apărării, precum şi judecarea tuturor celor vinovaţi pentru violenţele împotriva protestatarilor.

"Îl aşteptăm pe Ianukovici să demisioneze de trei luni şi după ce a ucis 77 de oameni nu mai acceptăm întârzieri", a spus un alt protestatar, Oleh Iavosrki, citat de kyivpost.com.

Vitali Kliciko, unul dintre liderii Opoziţiei, a insistat că solicitările trebuie să fie realiste. El a fost însă huiduit de mulţime. Fostul boxer şi-a cerut printre altele scuze pentru că a dat mâna cu preşedintele Ianukovici după încheierea acordului. 

Preşedintele Viktor Ianukovici şi reprezentanţii opoziţiei au semnat vineri un acord de ieşire din criza din Ucraina, care prevede, printre altele, alegeri prezidenţiale anticipate până în decembrie, formarea unui guvern de coaliţie şi o reformă constituţională care prevede reducerea puterilor preşedintelui.