MENIU

Ucraina critică dur Bruxelles pentru întârzierea muniției, crucială în războiul cu Putin - Acuzații transmise în numele lui Zelenski 

Ucraina critică dur Bruxelles pentru că nu trimite muniție pentru apărarea împotriva rușilor care le-au invadat teritoriul de peste 600 de zile. Acuzații grele la adresa Uniunii Europene au fost transmise de ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, în numele președintelui Zelenski.

 

Ministrul de Externe ucraineran, Dmitro Kuleba, face acuzații dure la adresa Uniunii Europene. Diplomatul țării aflate în război cu Rusia de peste un an critică „starea lamentabilă” a sistemului de apărare comunitar.

Dmitro Kuleba a anunțat luni, 13 noiembrie, că Uniunea Europeană a depășit termenul de livrarea unui milion de obuze de artilerie. Ministrul ucrainean susține că motivul invocat este „starea proastă a industriei europene de apărare”, scrie The Kyiv Independent

Anunțul lui Kuleba a fost confirmat de ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, care a recunoscut că UE nu-și va putea îndeplini angajamentul de a trimite Ucrainei 1 milion de obuze de artilerie până la sfârșitul lunii martie, scrie Bloomberg. Pistorius chiar a declarat marți, în fața presei, la Bruxelles, înainte de întâlnirea cu omologii săi din țările UE, că „milionul promis nu va fi atins, trebuie să presupunem asta. Întrebarea corectă este dacă cifra de un milion a fost într-adevăr realistă”.

Anunțul neonorării promisiunii de a livra milionul de muniții către Ucraina a fost făcut de aceeași binecunoscută platformă de știri. Bloomberg a comentat în urmă cu câteva zile că este puțin probabil ca milionul de obuze de artilerie pe care le-a promis Bruxelles să ajungă în Ucraina până în luna martie a anului 2024.

Ministrul de Externe ucrainean - Dmitro Kuleba a transmis că Ucraina este îngrijorată din acest motiv. Acesta nu a acuzat o lipsă de voință politică la nivelul UE, ci problemele din „industria de apărare, o mulțime de probleme nesincronizate, multă birocrație”.

„Uniunea Europeană lucrează pentru a remedia aceste probleme și de aceea, când am fost la Berlin, am cerut Uniunii Europene să dezvolte o politică coerentă în domeniul industriilor de apărare.

Dar avem nevoie de acțiuni mai rapide și mai multe. Și apreciem cu adevărat sprijinul Uniunii Europene, dar vom împinge lucrurile în această direcție”, a mai declarat D. Kuleba.

Planul UE de a intensifica producția de obuze pentru a spori capacitățile de artilerie ale Ucrainei ar fi fost afectat de birocrația și protecționismul țărilor UE, nota publicația în vara acestui an. 

În acest timp, aprovizionarea cu muniție este crucială, în condițiile în care și în SUA ar exista variante de limitarea sprijinului militar pentru Ucraina, mai ales că Rusia a obținut deja peste un milion de obuze din Coreea de Nord, mai notează publicația ucraineană.