MENIU

Ucraina, bombardată din spațiu, cu rachete Soiuz? Planul generalilor lui Putin, dezvăluit! VIDEO

La începutul lunii ianuarie 2023, fostul șef al Roscosmos, Dmitri Rogozin, a sugerat ca președintele rus Vladimir Putin să lovească un mare oraș ucrainean cu o  rachetă spațială  Soyuz plină cu explozibili, scrie publicația germană Bild.

Bild a obținut înregistrări audio ale conversațiilor în care, se presupune, Rogozin discută detaliile organizării grevei cu directorul general al centrului spațial și rachete Progress, Dmitri Baranov. Înregistrarea este publicată și de  canalul de telegrame VChK-OGPU.

În înregistrare, Rogozin și Baranov discută despre posibilitatea ca o rachetă să se îndrepte spre Ucraina „care vine din nord, nu din est”, adică din cosmodromul rusesc Plesetsk din regiunea Arhangelsk, în loc de cosmodromul Vostochny de la granița cu China. . Astfel, mai mulți explozivi pot fi transportați la bord.

„Din est vor fi 7,5 tone, din nord - 10 tone. Ei bine, puteți scădea o tonă pentru siguranță, deci sunt 6,5 și 9 tone”, explică Baranov.

Baranov susține că vehiculul de lansare de 50 de metri poate fi îndreptat „în orice direcție dorim”, dar există o problemă: din cauza reintrării supersonice, bombele grele de mare explozie sau focoasele ghidate existente se vor supraîncălzi la o viteză de 6 km. /sec.

„Aceasta este o reintrare supersonică, iar „faburile” grele existente [ bombele grele de aviație FAB-500 - TMT] nu funcționează, încep să se supraîncălzească, TNT [ trinitrotoluen, un tip de exploziv - TMT]  este distrus în ele  și în consecință, puterea scade critic. Și cel care este controlat este și supersonic, nici nu este conceput pentru asta și nu are protecție împotriva supraîncălzirii”, spune Baranov.

După aceasta, Rogozin promite să se consulte cu proiectantul șef al Institutului de Inginerie Termică din Moscova, Yuri Solomonov.

Un alt risc pe care Rogozin și Baranov îl discută este acela că părți din rachetă ar putea cădea pe teritoriul Rusiei. De asemenea, aceștia sunt îngrijorați de faptul că eroarea de impact ar putea varia de la 50 la 100 km. Rogozin îi cere lui Baranov să calculeze aceste detalii și întreabă cât timp va dura pregătirea operației. „Șase luni este plafonul”, răspunde directorul Progress.

Fostul șef al Roscosmos îl numește pe Vladimir Putin „marele și teribilul nostru” și spune că îi va transmite planul prin șeful administrației prezidențiale, Anton Vaino. Mai târziu, într-o conversație telefonică, el îi spune lui Baranov că Vaino „a fost foarte interesat” și a cerut o „hârtie” pe care să o dea lui Putin.

Potrivit Bild, planul a fost adus în atenția președintelui rus pe 16 ianuarie. Nu se știe cum a reacționat.

În iulie 2022, Rogozin a fost demis din funcția de șef al Roscosmos. După ce a părăsit corporația de stat, el a anunțat crearea unui grup de consilieri militari, Lupii Țarului, care sunt angajați în sprijinul tehnic militar pentru unitățile de luptă ale autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk.

După ce a părăsit Roscosmos, Rogozin a început să comenteze activ războiul din Ucraina. Printre altele, el a propus  folosirea armelor nucleare tactice ca răspuns la contraofensiva ucraineană. 

În septembrie 2023, Rogozin a fost numit senator  din regiunea anexată Zaporojie. Fostul șef al Roscosmos „trebuia să fie angajat undeva”, a susținut o sursă RBC .