MENIU

Ucraina ar fi cerut de la SUA drone „kamikaze”, arme care pot distruge moralul rușilor

Sursa foto: Pixabay

Administrația Biden ia în considerare să ofere Ucrainei drone fabricate în SUA – rachete ghidate de ultimă generație care ar putea viza cu precizie tancuri și poziții de artilerie rusești de la kilometri distanță – au declarat pentru postul american de televiziune NBC News doi oficiali ai Congresului SUA informați despre această chestiune.

Acestea sunt arme de unică folosință, motiv pentru care au fost numite „drone kamikaze”. Potrivit unor estimări, versiunea cea mai ieftină a acestor drone poat costa chiar și 6.000 de dolari.

Sursele NBC News susțin că nu s-a luat nicio decizie, dar oficialii au spus că Administrația de la Casa Albă se gândește dacă să echipeze Ucraina cu aceste drone încărcate cu explozivi, numite Switchblades, ca parte a unui nou pachet de ajutor militar pe care președintele Joe Biden îl va discuta miercuri.

Există două variante ale armei, Switchblade 300 și 600, care au fost vândute Comandamentului pentru Operații Speciale din SUA de către producătorul AeroVironment, cu sediul în Washington. Switchblade 300 este proiectat pentru lovituri precise asupra personalului, iar versiunea Switchblade 600 este menit să distrugă tancuri și alte vehicule blindate.

Switchblades-urile sunt în esență bombe inteligente robotizate, echipate cu camere, sisteme de ghidare și explozibili. Ele pot fi programate să lovească automat ținte la kilometri distanță și pot fi direcționate în jurul obiectivelor până când este momentul potrivit pentru a lovi. Compania spune că versiunea Switchblade 600 poate zbura timp de 40 de minute, până la 70 de km.

Mai multe articole despre:
ucraina drone kamikaze sua razboi