MENIU

Ucraina a plătit a doua tranșă din datoria către Gazprom pentru livrarea de gaze

Compania ucraineană de stat Naftogaz a plătit, miercuri, a doua tranșă, în valoare de 1,65 de miliarde de dolari, din datoria Ucrainei către Gazprom, după ce Rusia a avertizat, în urmă cu o zi, că va intrerupe din nou furnizarea de gaze, dacă Ucraina nu respectă acordul încheiat, în luna octombrie, scrie agenția rusă Itar Tass, citată de HotNews.ro.

În luna octombrie, Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană au semnat un acord pentru reluarea livrărilor de gaze, către Ucraina. Înțelegerea a vizat un total de 4,6 miliarde de dolari, cuprinzând atât plata datoriei la gaze a Ucrainei, față de Rusia, în valoare de 3,1 miliarde de dolari, cât și plata livrărilor de gaze rusești, până în luna martie. Prețul a fost fixat la 385 de dolari pe mia de metri cubi.

Ucraina a achitat prima tranșă din datoria către Gazprom, în valoare de 1,45 miliarde de dolari, la începutul lunii noiembrie.

În aceste condiții, Rusia a reluat, pe 9 decembrie, livrările de gaze către Ucraina, după o întrerupere de șase luni, cauzată de disputa privind prețul gazului și de datoria neplătită de Guvernul de la Kiev către Gazprom, în valoare totală de 5,3 miliarde de dolari.

Marți, ministrul rus al Energiei, Alecadr Novak, avertiza Ucraina că Rusia va întrerupe, din nou, livrările de gaze către Ucraina, dacă autoritățile de la Kiev nu achită Gazprom suma de 1,65 miliarde de dolari până la finalul anului.

 

Mai multe pe HotNews.ro.