MENIU

Turiști români blocați în Lisabona. Consulul a fost revocat! Mesajul premierului Tudose

Consulul român la Lisabona, Alina Oana Dociu, a fost revocat luni, după ce mai mulţi turişti români care urmau să se întoarcă din Lisabona în Bucureşti s-au plâns că sunt ţinuţi într-un hotel din capitala Portugaliei de mai bine de 24 de ore, relatează Realitatea TV. Asta, din cauză că două zboruri către România au fost anulate fără ca ei să primească vreo explicaţie, potrivit unora dintre călători.

Problemele companiei portugheze TAP au efecte la București. După ce două zboruri au fost anulate, iar mai mulți turiști români au rămasla LIsabona, la hotel, peste noapte, premierul Mihai Tudose a cerut revocarea consulului român Alina Oana Dociu. De menționat că, potrivit informațiilor Realitatea.net, consulul se afla la final de mandat. 

”Suntem în jur de o sută de persoane, care ar fi trebuit să plecăm din Lisabona, la ora 00:15, cu TAP Portugal - zborul numărul 1324. În aeroport, răspunsul standard a fost "We don`t know, yet". Am fost aduşi la un hotel, în jurul orei 1:30, iar la 12.00, am fost obligaţi să eliberăm camerele. Încă nu ştim mare lucru despre întoarcerea acasă. Au fost grupuri mici de turişti, care au plecat deja cu alte companii aeriene, cu escale în alte oraşe”, a povestit, pentru Mediafax, Mihaela Drăguşanu.

Turista a mai spus că niciun reprezentant al companiei aeriene nu a luat legătura cu ei, precizând că românii stau în holul hotelului şi aşteaptă să fie informaţi când vor pleca spre casă.

„Se trimit liste la hotel, cu numele turiştilor şi cu zborurile către care au fost relocaţi. Unii au plecat, alţii am rămas în aşteptare. Nu există aici, în hotel, niciun reprezentant al TAP”, a mai spus sursa citată.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii Aeroportului Henri Coandă au zis că nu au informaţii legate de motivul pentru care acest zbor a fost anulat sau momentul în care românii se vor întoarce în ţară.

Sursa citată a precizat însă că de obicei compania aeriană care anulează curse le asigură pasagerilor cazare şi bilete cu alte zboruri.

UPDATE, ora 17: Premierul a dat asigurări că românii se vor întoarce cât mai repede în țară. 

"Am luat legătura cu turiștii români blocați pe aeroportul din Lisabona, cu autoritățile guvernamentale din Portugalia și cu MAE și sper să rezolvăm situația în cel mai scurt timp posibil. Am primit promisiuni că, în intervalul 17:00 - 17:30, o aeronavă TAP, cu turiștii români, va decola din Lisabona. În caz contrar, avem pregătită o aeronavă TAROM să-i aducem acasă.

Nu în ultimul rând, am cerut revocarea consulului României la Lisabona pentru modul deficitar în care a gestionat situația. Rolul unui consul este să protejeze în statul de reședință interesele cetățenilor români și să acorde ajutor și asistență.

Ne pare rău pentru faptul că 100 de cetățeni români nu au avut parte de asistență corespunzătoare din partea statului român. Sper ca lucrurile să se rezolve cât mai repede, iar pe viitor, toți cei în măsură să prevină apariția unor astfel de situații neplăcute să își facă datoria așa cum trebuie.", a scris premierul pe Facebook.

Mai multe articole despre:
aeroport români zbor premier Portugalia consul