MENIU

Tsipras: Trebuie să punem în aplicare rapid ceea ce am convenit cu UE și FMI

Premierul grec, Alexis Tsipras, a declarat, vineri, că statul elen trebuie să pună în aplicare "rapid" tot ceea ce a convenit cu creditorii internaționali - UE si FMI - în acordul asupra celui de al treilea plan de ajutor pentru Grecia, informează AFP.

"Trebuie să punem în aplicare rapid ceea ce am convenit cu creditorii pentru a finaliza prima evaluare a programului (de către aceștia din urmă - n.red.) și pentru a începe să discutăm despre reducerea datoriei", a declarat Tsipras în fața miniștrilor săi, la patru zile după victoria sa în alegerile legislative, a doua în decurs de opt luni, informează HotNews.ro.

Alexis Tsipras a insistat asupra necesității "de a restructura datoria pentru a deveni sustenabilă" și pentru a reabilita "competitivitatea economiei". Cealaltă prioritate a Guvernului este "recapitalizarea băncilor pentru a asigura lichiditățile".

Tsipras a anunțat noul guvern. Tsakalotos rămâne la Finanțe

 

Reales, duminică, în urma unei victorii detașate în fața adversarului său de dreapta Vangelis Meimarakis, dar fără a obține majoritatea absolută, Alexis Tsipras a format, marți, un Guvern de coaliție cu partidul Grecii Independenți, împreună cu care a guvernat și în primul său mandat, între ianuarie și iulie.

Alexis Tsipras a semnat între timp, la 13 iulie, un acord cu creditorii referitor la un nou împrumut de 86 de miliarde de euro pe trei ani, condiționat de continuarea politicii de austeritate și de creșterea taxelor.

"Condiția pentru ca programul să reușească este să garantăm coeziunea socială", a indicat Alexis Tsipras, subliniind că țara nu trebuie să se întoarcă la "impasul rețetelor neoliberale extreme".

De asemenea, Tsipras s-a angajat să facă față "șomajului, care este la niveluri insuportabile pentru Europa", cu o rată de 25,2% în iunie.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.