MENIU

Atentatul din Manchester. Noi detalii uluitoare despre jihadistul care a produs măcelul

Poliția din Manchester a anunțat că investighează pista potrivit căreia atentatorul nu a operat singur, ci în cooperare cu o rețea jihadistă, transmite The Guardian, care mai informează că o femeie ofițer de poliție se află printre victimele atentatului de luni seară. 7 persoane au fost arestate la Manchester în legătură cu atentatul de luni seară, potrivit The Guardian. Totodată, presa americană arată că jihadistul care s-a detonat în orașul britanic avea legături cu un om cheie al ISIS.

Poliția din Manchester a anunțat miercuri noapte că a efectuat o a șaptea arestare în cadrul anchetei asupra atentatului care a făcut 22 de morți luni la finalul unui concert în acest oraș, transmite AFP.

Noua arestare a avut loc în urma unei percheziții la o adresă situată în Nuneaton, un oraș din Warwickshire, în centrul Angliei, a indicat poliția. Este vorba de prima arestare făcută în afara regiunii Manchester în acest caz, citeaza Agerpres.

Informații uluitoare despre atacatorul sinucigaș de la Manchester, pe numele lui Salman Abedi. Acesta avea legături cu omul care recruta viitori jihadiști pentru Statul Islamic din orașul Manchester.

Potrivit unei investigații făcute de Sky News, islamistul a crescut cu mai mulți copii care au devenit ulterior extremiști, câțiva dintre ei luptând alături de Statul Islamic în Siria și Irak.

Sursa citată precizează că a obținut un document ”din interiorul Statului Islamic” care arată cum acest grup de tineri a fost radicalizat și cine i-a convins să facă acest lucru - Raphael Hostey, din sudul Manchesterului.

Totodată, publicația britanică The Telegraph a publicat o serie de fotografii în care poate fi văzută bomba artizanală folosită în atacul de pe arena din Manchester. Acestea pot fi văzute în galeria foto de mai sus. 

----------------

Poliţia britanică a anunţat miercuri că a reţinut în oraşul Wigan, aflat în comitatul Greater Manchester, un alt bărbat suspectat de legături cu atacul terorist cu bombă care a avut loc în sala de concerte Manchester Arena, în urma căruia 22 de persoane au fost ucise, relatează Mediafax.

Potrivit unui comunicat al poliţiei, în posesia bărbatului a fost descoperit un pachet suspect, care este analizat de către autorităţi. Wigan se află la 27 de kilometri de centrul oraşului Manchester.

Numărul persoanelor reţinute în investigaţia privind atentatul din Manchester a ajuns la cinci.

Fratele mai mic al autorului atentatului de la Manchester, în care au fost ucise 22 de persoane şi rănite alte 59, a fost arestat la Tripoli sub bănuiala de legături cu gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), a declarat un purtător de cuvânt al unei forţe locale de combatere a terorismului, relatează Reuters.

Forţa, cunoscută sub numele de Rada, l-a arestat marţi seara pe Hashem Abedi, născut în 1997, a declarat purtătorul de cuvânt Ahmed Bin Salem. 

Poliția din Manchester a anunțat, miercuri după-amiază, că o femeie polițist se află printre victimele atentatului de luni seară. Au fost identificate până acum 12 victime, între care se află și un cuplu de polonezi.

Potrivit ultimelor informații, Salman Adebi, de 23 de ani, nu a acționat singur, ci a fost în strânsă legătură cu celulă teroristă. Sunt luate în calcul ultimele vizite ale atacatorului sinucigaș în Libia. Anchetatorii suspectează că Salman Abedi nu a construit bomba, iar cel responsabil pentru acest lucru ar fi încă în libertate.

Douăzeci dintre persoanele rănite în atentatul din Manchester rămân în situaţie critică, au anunţat autorităţile din Marea Britanie.

Autorităţile britanice au revizuit bilanţul răniţilor în urma atentatului de luni, de la Manchester la 119, relatează The Guardian. Ele au anunțat, totodată, că operațiunea de identificare a victimelor ar putea să dureze 5 zile.

Medicii britanici au anunţat că 64 de persoane se află încă în spital. Potrivit autorităților, numărul victimelor a fost revizuit pentru că mai multe persoane care nu au fost rănite grav s-au prezentat la spital la câteva ore după atentat.

Incredibil! Primele declarații ale tatălui teroristului de la Manchester: "Fiul meu este NEVINOVAT!"

Tatăl atacatorului de la Manchester Arena a declarat că fiul lui este nevinovat. El a mai confirmat că poliția din Marea Britanie i-a arestat alt fiu.

Autoritățile britanice au efectuat trei noi arestări în conexiune cu atacul terorist din Manchester. Numărul celor ridicați e poliție a ajuns astfel la patru.

Ministrul britanic de interne Amber Ruddu precizase mai devreme că autorul atentatului de luni seara din Manchester, soldat cu 22 de morți, era cunoscut de serviciile de informații și "probabil nu a acționat singur".

Atentatorul sinucigaș Salman Abedi, un britanic de origine libiană, "nu a acționat probabil singur", a spus Amber Rudd, subliniind că atentatul care a vizat un concert de muzică pop a fost "mai sofisticat decât altele".

Serviciile de informații "îl cunoșteau", a declarat Amber Rudd la BBC despre autorul atentatului soldat cu 22 de morți și 119 de răniți luni seara la Manchester (nord-vestul Angliei).

Ministrul de interne britanic a declarat că a fost "iritant" că această informație despre anchetă privind autorul atentatului a fost divulgată de surse de securitate din SUA înainte ca poliția britanică să fie pregătită să o facă publică.

Mai multe articole despre:
arestări atentate Manchester