MENIU

Theresa May luptă pentru supraviețuire. Viitorul Brexit-ului este incert

Theresa May

Theresa May se confruntă miercuri cu o moțiune de cenzură, după eșecul dezastruos al votului privind acordul cu UE pe tema Brexit-ului. Șansele opoziției de a înlătura guvernul conservator sunt minime. Ce e mai complicat vine însă în următoarele zile.

Votul de neîncredere în guvernul Theresei May, declanșat de laburiști, cu ajutorul Verzilor, al, Liberal Democraților și al partidelor din Țara Galilor și Scoția, Plaid Cymru și SNP, are șanse minime de reușită, miercuri.

În ciuda înfrângerii suferite marți în Parlament, premierul se bucură încă de susținerea rebelilor conservatori, care nu vor să piardă puterea, și a partidului din Irlanda de Nord, DUP, cel care a susținut guvernarea și până în prezent.

De fapt, unul dintre liderii rebelilor conservatori, susținător al unui Brexit dur, Boris Johnson, a subliniat că înfrângerea clară suferită în parlament îi oferă premierului ”un mandat masiv” pentru a merge la Bruxelles să negocieze un acord mai bun cu UE.

Un succes al moțiunii de cenzură ar aduce Marea Britanie la un pas de alegeri anticipate.

În cazul cel mai probabil în care va supraviețui votului de miercuri, Theresa May va încerca să aducă un nou acord cu UE, în Parlament, până săptămâna viitoare.

Analiștii britanici au subliniat că premierul va păstra liniile principale ale acordului cu UE și va exclude, ca și până acum, o posibilă rămânere în uniunea vamală, o solicitare a laburiștilor.

De fapt, orice tentativă a lui May de a altera semnificativ acordul deja aprobat de restul statelor UE se va lovi, cel mai probabil, de refuzul acestora. 

Avertisment sumbru: Brexit-ul fără acord, cel mai rău pentru românii din Marea Britanie 

Deocamdată, cel mai probabil scenariu pare a fi cel al amânării ieșirii Marii Britanii din UE, programată pentru martie, adică peste doar câteva luni.

Înfrângerea Theresei May în Parlament era una așteptată. Semnificativă a fost însă majoritatea care a votat împotriva acordului obținut de premier cu UE: 432 de voturi împotriva, față de 202 pentru.

Motivele celor care au votat împotriva acordului pe care guvernul de la Londra l-a negociat timp de doi ani au fost diverse și chiar diametral opuse.

În vreme ce unii deputați vor un al doilea referendum sau măcar o relație mai apropiată cu UE, dacă nu chiar anularea Brexit-ului, alții susțin plecarea fără acord.

Un punct important de divergență este cel legat de granița dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord.

Atât UE, cu Dublin-ul în prim plan, cât și Marea Britanie vor să evite o graniță dură, care să implice infrastructură și controale fizice între cele două Irlande. Soluția de compromis pentru evitarea acestui deznodământ nu a fost încă găsită.

 

Mai multe articole despre:
UE theresa may Brexit