MENIU

Teodor Baconschi: „Nu cred că Putin va lansa atacuri nucleare. Sunt doar intimidări”

Teodor Baconshi, fost ministru de Externe. Foto/Arhivă

Fostul ministru de Externe consideră că amenințările Kremlinului cu arma nucleară sunt doar încercări de intimidare a Occidentului și a statelor NATO care, fără încetare, oferă suport financiar și militar Ucrainei, iar asta îl face pe Putin să se împotmolească în războiul cu statul vecin.

„De-a lungul istoriei, de la Hiroshima încoace, în Criza rachetelor din Cuba sau alte dăți, niciodată nu s-a recurs la arme nucelare, pentru că logica lor este cea a descurajării. Nu cred că Putin și cei din jurul lui ar face un asemenea pas. Este ceva mai grav decât atacurile cu arme chimice. Asta ar duce la o conflagrație mondială din care Rusia nu poate câștiga, la fel cum nimeni nu iese câștigător din așa ceva. Putin e înghesuit, nu are ce livra de 9 mai, e rupt de realitate. Populația este împărțită. Au trecut 50 de zile neconcludente pentru Rusia. Pe posturile TV rusești se aude deja teza că este într-un al Treilea Război Mondial și în conflict direct cu NATO. Sunt declarații doar pentru public. E multă tensiune la Kremlin. Putin a început să epureze FSB, concediează generali, deci e disperat să facă ceva, de aceea tot lansează amenințări mediatice.

Nu cred în ipoteza surprizei corupției din servicii, pentru că Putin de acolo a venit, el de acolo provine, știe mersul lucrurilor. Totul, în Rusia, gravitează în jurul unor grupuri de interese. Ineficiența Rusiei în Ucraina este vectorul acestui stat cangrenat de corupție. Toată această constelație de oligarhi este formată din oameni de paie, care au doar rolul de interfață între instituții și destinatarii scurgerilor de fonduri”, a declarat Teodor Baconshi în emisiunea „Controversat”.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident armament