MENIU

Tensiuni uriașe după Ucraina: Peste 70 de avioane au intrat în spațiul aerian - Riscul unui conflict militar China-Taiwan

Tensiuni uriașe după Ucraina: Peste 70 de avioane au intrat în spațiul aerian - Riscul unui conflict militar China-Taiwan

Tensiui uriașe între China și Taiwan. Beijingul a trimis în Taiwan peste 70 de avioane, iar riscul declanșării unui conflict este crescut. Este cea mai mare incursiune în zona Taiwan din ultimele luni.

Taiwanul a anunțat că 71 de avioane ale forţelor aeriene chineze, inclusiv 42 de avioane de vânătoare şi drone, au intrat în zona de apărare aeriană în ultimele 24 de ore.

Armata taiwaneză a răspuns prin avioane de patrulare aeriană de luptă, nave marine și sisteme de rachete terestre.

Agenţia oficială de ştiri Central News Agency din Taiwan a declarat că a fost cea mai mare incursiune a forţelor aeriene chineze de până acum, deşi nu a existat niciun sentiment de alarmă pe insulă, care a fost martoră la o creştere constantă a presiunii chineze în ultimii ani, notează CNN.

Zborurile chineze fac parte dintr-un așa-numit „ exercițiu militar” conform armatei Chinei, și urmează exercițiilor navale de pe portavionul chinez în Pacificul de Vest, aproape de Japonia, de vineri.

Incursiunile în spațiul aerian al Taiwanului au fost făcute de 42 de avioane de luptă J-10, J-11, J-16 și Su-30, două avioane de patrulare maritimă Y-8, o aeronavă de avertizare timpurie KJ-500, precum și un CH-4 și un WZ. -7 dronă militară, potrivit ministerului taiwanez al apărării.

Casa Albă a declarat că Statele Unite sunt îngrijorate de activitatea militară a Chinei în apropierea Taiwanului, pe care a calificat-o drept "provocatoare" şi "destabilizatoare", adăugând că riscă să facă calcule greşite şi să submineze stabilitatea regională.

China, care revendică Taiwanul ca teritoriu propriu, a declarat că a efectuat "exerciţii de atac" în spaţiul maritim şi aerian din jurul Taiwanului, ca răspuns la ceea ce a spus că este o provocare din partea insulei guvernate democratic şi a Statelor Unite.

Taiwanul, care respinge cu fermitate revendicările Chinei, a declarat că exerciţiile au arătat că Beijingul distruge pacea regională şi încearcă să intimideze poporul taiwanez, potrivit Reuters.