MENIU

Slabe speranțe pentru românii blocați pe insula grecească Samothraki. Vești proaste de la MAE

Zeci de turiști români sunt blocați de două zile pe insula grecească Samothraki. Aceștia au rămas izolați în port după ce feribotul care le asigura transportul s-a defectat. Până acum nu s-a găsit nicio soluție pentru recuperarea turiștilor, iar MAE nu are vești bune.

Samothraki. Un feribot defect și condițiile meteo nefavorabile, potrivit autorităților elene, au întrerupt linia de transport maritim între insula Samothraki și orașul Alexandroupolis din Grecia continentală. Sute de oameni, inclusiv români, sunt blocați pe insulă, la final de concediu. Un feribot ar putea veni abia miercuri, iar cursele regulate ar putea fi reluate joi. 

Oamenii, mulți dintre ei cu copii mici, au ajuns să doarmă pe jos sau în mașini în așteptarea ambarcațiunii, fără să primească vreo informație concretă de la oficialități. Situaţia e dramatică, deoarece pe insulă au izbucnit şi incendii de vegetaţie, care iau amploare. 

Un român blocat în Samothraki: Dacă am fi fost cetățeni americani...

Vești proaste de la MAE

MAE nu are vești bune. ”În continuarea informațiilor cu privire la situația din Insula Samothraki, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Ambasada României la Atena monitorizează îndeaproape evoluția incidentelor provocate de un incendiu de vegetație în insula Samothraki și este în legătură directă cu Celula de Criză instituită la nivelul autorităților elene.

Din informațiile obținute, incendiul se află sub control și nu prezintă riscuri imediate pentru așezările din zonă.

Totodată, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile (vânt deosebit de puternic), circulația navelor este temporar suspendată.

Cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728879 şi +30 210 6744544, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgenţă al misiunii: +30 6978996222”, a precizat un comunicat MAE.

Incendii pe insulă. Dormitorul, o sală de sport

Una dintre turistele blocate pe Samothraki, Elena Mihalachi, a precizat pentru Realitatea TV că autoritățile locale au făcut mici pași pentru a-i ajuta pe turiști. 

Mihalachi a spus că turiștii au la dispoziție câteva restauranhte unde ar putea mânca la preț redus sau gratis, deși acele restaurante nu au fost identificate încă.

Autoritățile din Samothraki au mai pus la dispoziția turiștilor o sală de sport, unde să poată dormi.

Turiștii mai au varianta de a se întoarce la cazări, dar nimeni nu dorește să își scoată mașina din rândul format deja în port, în așteptarea feribotului.

Mihalachi a mai spus că un incendiu a izbucnit undeva în apropierea portului, dar a fost stins repede, oamenii fiind totuși speriați.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Grecia, unde există risc ridicat de producere a unor incendii de vegetaţie în mai multe zone: Attica, Insula Evia, Korinthia, Argolida, Viotia, Insulele Sporade, Evros, Insula Limnos, Insula Skyros.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României în Republica Elenă: +302106728879 şi cel al oficiului consular la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCR) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României la Atena +306978996222 şi cel al Consulatului General al României la Salonic +306906479076. Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://infocrisis.gov.gr/?lang=en - pentru situaţii de criză pe teritoriul Republicii Elene, www.mae.ro şi aminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Mai multe articole despre:
Grecia izolaţi