MENIU

Sute de mii de oameni au ieşit din nou în stradă în Coreea de Sud

Sute de mii de sud-coreeni au protestat la Seul  pentru a șasea săptămână consecutiv, pentru a cere plecarea de la conducerea țării a președintei Park Geung-Hye, acuzată de trafic de influență.

Manifestația survine la câteva ore după depunerea în Parlament de către trei partide de opoziție a unei moțiuni de destituire împotriva președintei și care urmează să fie supusă votului vinerea viitoare, scrie Agepres.

Moțiunea, care o acuză pe președintă de încălcarea Constituției, are semnăturile a 171 de deputați din cei 300 ai Adunării Naționale, a precizat agenția de presă sud-coreeană Yonhap.

Pentru a fi adoptată, moțiunea de destituire trebuie votată de două treimi dintre deputați, ceea ce înseamnă că opoziția ar avea nevoie de sprijinul a aproximativ 30 de membri ai Partidului conservator Saenuri, al președintei Park.

Dacă este adoptată, moțiunea va fi transmisă Curții constituționale pentru aprobare, un proces ce ar putea dura până la șase luni.

Președinta sud-coreeană Park Geun-Hye, implicată într-un răsunător scandal de corupție, s-a declarat gata să renunțe la putere înainte de încheierea mandatului său, prevăzută pentru începutul anului 2018, și a anunțat că va lăsa parlamentul să-i decidă soarta.

În scandalul de corupție, care în ultimele săptămâni a provocat ample demonstrații de stradă la care participanții au cerut demisia șefei statului, este implicată Choi Soon-Sil, o prietenă apropiată a președintei Park. Anchetatorii sud-coreeni doresc să afle dacă Park Geun-Hye a obținut prescrierea unor medicamente sub numele lui Choi Soon-Sil, în clinici private, fără cunoștința personalului medical al președinției.

Choi Soon-Sil, arestată la începutul lunii noiembrie pentru abuz de putere și extorcare, este acuzată că s-a folosit de relațiile de prietenie cu președinta pentru a cere fonduri de la marile companii din țară. Park Geun-Hye este acuzată de "complicitate" la faptele ilegale ale prietenei sale, precum și pentru că a lăsat-o să se amestece în afaceril.

Opoziția a depus o moțiune pentru destituirea președintelui

Cele trei partide de opoziție din Coreea de Sud au înaintat sâmbătă în Parlament o moțiune pentru destituirea președintelui Park Geun-hye, aflat în centrul unui scandal de corupție, transmite Reuters. Park Geun-hye ar putea deveni prima deținătoare a acestei funcții care își încheie prematur mandatul în urma unui scandal.

âMoțiunea a fost semnată de 171 dintre cei 300 de membri ai Legislativului de la Seul. În textul documentului se arată că președintele Park a încălcat legea și a comis abuz de putere.