MENIU

Suspans în Polonia, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Ce indică ultimele sondaje

<p>Suspans &icirc;n Polonia, &icirc;n turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Ce indică ultimele sondaje&nbsp;</p>

Al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, din Polonia, are loc duminică, 24 mai. Candidaţii sunt actualul preşedinte de centru-dreapta, Bronislaw Komorowski şi conservatorul populist, Andrzej Duda, informează RFI.ro.

UPDATE: Comisia electorală din Polonia a decis să amâne cu 90 de minute publicarea sondajelor, realizate la ieşirea de la urne, prevăzută iniţial pentru ora 19.00 GMT, la finalul turului secund al alegerilor prezidenţiale. Decizia de amânare a anunţului rezultatelor până la ora 20.30 GMT a fost luată din cauza întreruperii scrutinului, într-o secţie de votare din sudul ţării, ca urmare a decesului unui alegător în localul respectiv, a precizat comisia.

Întrerupte timp de o oră şi jumătate, operaţiunile de votare au fost reluate în jurul orei 17.00 GMT şi sunt prelungite astfel până la ora 20.30 GMT, potrivit EVZ.ro.

Rezultatul scrutinului, de duminică, din Polonia este incert. Bronislaw Komorowski şi Andrzej Duda sunt aproape umăr la umăr în sondaje.

Duda, jurist şi eurodeputat, în vârstă de 43 de ani candidează din partea partidului eurosceptic Dreptate şi Justiţie, de Opoziţie, condus de Jaroslaw Kaczynski.

Preşedintele Komorowski, în vârstă de 62 de ani este susţinut de formaţiunea liberală Platforma Civică, aflată la Putere de mai bine de opt ani.

În primul tur, Duda a primit 34,76% din voturi, în timp ce Komorowski a obţinut 33,77 procente.

Potrivit unui ultim sondaj de opinie publicat, înaintea celui de-al doilea tur de scrutin, de ziarul Polska The Times, Duda era creditat cu 51%, iar Komorowski cu 49%. Alte două sondaje prognozau o victorie la limită a lui Duda, în timp ce institutul Millward Brown îl dădea drept câştigător pe Komorowski.

În timpul campaniei, preşedintele în exerciţiu a insistat pe locul Poloniei în cadrul Uniunii Europene şi al NATO drept "garanţie" a securităţii şi prosperităţii.

Rivalul său a promis "să apere în primul rând interesele naţionale" ale polonezilor pe scena internaţională, să scadă vârsta de pensionare de la 67 la 65 de ani şi să reducă impozitele.