MENIU

"Suntem gata să tragem în traficanţii de imigranţi". Anunţul oficialului

Operațiunea navală a Uniunii Europene de combatere a traficului cu imigranți pe Marea Mediterană EUNAVFOR MED este gata să tragă asupra ambarcațiunilor traficanților, a afirmat comandantul misiunii, contraamiralul italian Enrico Credendino, relatează vineri agenția DPA.

Misiunea UE a intrat în etapa sa operațională în această lună, după lansarea sa în iunie. Ea poate intercepta, confisca și distruge ambarcațiunile depistate în apele internaționale și suspectate c-ar fi folosite pentru traficul cu imigranți. Întrebat de cotidianul Corriere della Sera dacă forțele UE sunt gata să deschidă focul asupra traficanților, contraamiralul a răspuns: ''Desigur''.

''Misiunea poate necesita folosirea forței, însă doar dacă imigranții nu sunt în pericol'', a adăugat el. Potrivit contraamiralului italian, EUNAVFOR MED a confiscat până în prezent 20 de ambarcațiuni din lemn folosite de către traficanți. El a insistat asupra faptului că astfel de acțiuni pun presiune pe traficanți, deoarece nu există capacități de construire de nave în Libia pentru a înlocui ambarcațiunile confiscate.

Traficanții își oferă serviciile pe Facebook ''asemeni unei agenții de voiaj'', cerând 380.000 de euro (422.000 de dolari) pe zi pentru o ambarcațiune de lemn și 67.000 de euro când folosesc bărci mai mici, a afirmat contraamiralul, precizând că banii, spălați la Londra, New York și în Suedia, ajung uneori la milițiile teroriste ale Statului Islamic, în pofida faptului că marea majoritate a grupurilor de traficanți își au sediul în regiunea libiană Tripolitania (vest), care nu este controlată de către nicio grupare.