MENIU

Summit-ul de la Varşovia. Avertismentul şefului NATO, Jens Stoltenberg, către aliaţi

Summitul NATO din Polonia începe cu un avertisment serios venit din partea şefului Alianţei. Jens Stoltenberg a declarat în această după-amiază că lumea este un loc mult mai periculos decât era în urmă cu câţiva ani, dar statele membre vor răspunde cu viteză şi hotărâre. Preşedintele Klaus Iohannis pleacă în această seară spre Varşovia, unde se va aproba înfiinţarea unei brigăzi multinaţionale, cu cel puţin 3.000 de soldaţi, în ţara noastră.

În faţa ziariştilor polonezi, secretarul general al NATO a promis că alianţa va lua noi măsuri importante pentru a moderniza apărarea colectivă şi pentru a descuraja orice posibil agresor.

Pentru aceasta, NATO îşi va spori prezenţa militară în ţările baltice şi în Polonia cu patru batalioane multinaţionale. Pe de altă parte, Stoltenberg a dat asigurări că Alianţa nu îşi va pierde unul dintre cei mai importanţi membri, Marea Britanie, în urma referendumului la care s-a votat ieşirea din Uniunea Europeană.

 Summitul NATO de la Varşovia va dura două zile, iar şefii de state şi de guverne vor lua măsuri pentru întărirea Alianţei, dar şi pentru a anunţa noi angajamente la nivel mondial.