MENIU

Suma fabuloasă cu care s-a vândut la licitație un desen de Michelangelo

Desen de Michelangelo adjudecat pentru o sumă fabuloasă. Foto/Profimedia

Un desen de Michelangelo a fost adjudecat miercuri, la sediul Christie's din Paris, pentru 23 de milioane de euro, cu taxele incluse, un record pentru un desen al maestrului italian.

Datând de la sfârşitul secolului al XV-lea, acest desen care înfăţişează un bărbat nud încadrat de alte două siluete aflate pe fundal, a fost realizat cu o pană şi cerneală maro.

Acest desen a fost scos la vânzare în 1907 la Hotel Drouot din Paris, sub clasificarea "Şcoala lui Michelangelo", înainte de a fi atribuit maestrului italian abia în 2019, în urma inventarierii unei colecţii private franceze.

Această vânzare în cadrul licitaţiei din Paris depăşeşte recordul stabilit anterior pentru un desen al celebrului pictor şi sculptor italian, în iulie 2000 de "The Risen Christ" (8,1 milioane de lire sterline, sau 9,5 milioane de euro), la Christie's din Londra, potrivit casei de licitaţii.

Schiţa, de dimensiunile unei coli A4, pare să se inspire dintr-o frescă a pictorului Masaccio, "Botezul neofiţilor", şi ilustrează interesul lui Michelangelo pentru reprezentarea artistică a corpului masculin

În septembrie 2019, desenul a fost declarat "comoară naţională" din patrimoniul francez, ceea ce interzice ieşirea sa de pe teritoriul Franţei timp de cel puţin 30