MENIU

Suedia își va intensifica participarea la exerciţii militare cu NATO, din cauza acțiunilor Rusiei

<p>Suedia &icirc;și va intensifica participarea la exerciţii militare cu NATO, din cauza acțiunilor Rusiei</p>

Ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, a anunțat, sâmbătă, că Suedia are în vedere consolidarea capacităților militare, în contextul îngrijorărilor determinate de activitatea militară sporită a Rusiei. Potrivit acestuia, Suedia, deși nu face parte din NATO, își va intensifica participarea la exerciţii cu Alianţa, inclusiv pe teritoriul suedez, precizează site-ul TheLocal.se.

"Este un fapt general că Rusia efectuează exerciţii mai mari, mai complexe şi în unele cazuri mai provocatoare. Urmărim această evoluţie şi ne consolidăm capacitatea militară şi cooperarea internaţională", a declarat Hultqvist, vineri, pentru cotidianul Dagens Nyheter, informează Mediafax.

Ministerul Apărării a propus, de altfel, pe 16 iunie, Parlamentului consolidarea apărării ţării, "pentru a pregăti Suedia de război".

"Trebuie să ţinem pasul cu realitatea. S-a convenit în Parlament că este important ca Statele Unite să fie reprezentate militar în Europa", a mai afirmat ministrul.

Declaraţiile sale intervin după ce un raport al Centrului European pentru Analize Politice (CEPA), cu sediul în SUA, a arătat că zeci de mii de militari ruşi au simulat, în martie, o invazie rapidă spre zone din Norvegia, Suedia şi Danemarca.

Trupele suedeze vor participa la un exerciţiu de amploare organizat de NATO, în Spania, în septembrie, şi în Norvegia, în 2018. Suedia a participat, de asemenea, la exerciţiul Baltops desfăşurat recent în Marea Baltică.

Bugetul apărării a fost redus drastic în Suedia după sfârşitul Războiului Rece, în condiţiile în care armata şi-a schimbat atenţia de la apărarea teritoriului spre misiunile internaţionale de pace.