MENIU

SUA trimit un grup naval de luptă în plin conflict în Orientul Mijlociu. Mesaj pentru Iran

SUA au anunțat trimiterea unui portavion în Orientul Mijlociu, pentru a transmite un mesaj fără echivoc Iranului, după o serie de replici tensionate între Washington și Teheran. Regiunea este deja în alertă maximă, pe fondul conflictului palestiniano-israelian, alimentat, potrivit unor analiști, de aliații Iranului din Fâșia Gaza.

SUA detașează un grup naval de luptă condus de portavionul USS Abraham Lincoln și un grup de bombardiere în Orientul Mijlociu. ”Este un mesaj fără echivoc către regimul din Iran cum că orice atac asupra intereselor SUA sau ale aliaților va fi întâmpinat cu o forță de neoprit”, a anunțat John Bolton, consilierul SUA pentru securitate națională, potrivit BBC News.

”SUA nu doresc un război cu regimul din Iran. Dar suntem pe deplin pregătiți să răspundem oricărui atac, fie că acesta vine din partea aliaților Iranului, al Gardienilor Revoluției sau al forțelor regulate iraniene”, a avertizat Bolton.

Anul trecut, Donald Trump a abandonat acordul nuclear internațional cu Iranul și a impus sancțiuni dure Teheranului.
Recent, președintele SUA a decis să înscrie formațiunea militară de elită a Iranului, Gardienii Revoluției, în rândul organizațiilor teroriste. În plus, a anunțat că va impune sancțiuni țărilor care mai cumpără încă petrol iranian - China, India, Turcia, Coreea de Sud și Japonia printre ele.

Acțiunile SUA au determinat înrăutățirea situației economice a Iranului, dar și o retorică agresivă din partea regimului de la Teheran.

În rândul administrației și al aliaților SUA, inclusiv Israelul, există temeri privind determinarea Iranului de a ataca SUA sau intersele SUA în regiune.

Tirurile de rachete ale aliaților Iranului din Gaza sunt parte ale acestor preocupări, spun analiștii citați de Politico.eu.

Ultima serie de violențe în conflictul israeliano-palestinian s-a soldat deja zeci de morți. Autoritățile israeliene au anunțat că aproape 700 de rachete au fost trase din Gaza spre Israel, și cel puțin patru oameni au murit. De cealaltă parte, oficialii din Gaza au confirmat moartea a 23 de palestinieni.

Donald Trump a anunțat că SUA ”susțin Israelul 100%”. ”Oamenilor din Gaza le spun că aceste acte teroriste împotriva Israelului nu le vor aduce decât suferință. Puneți capăt violenței și faceți eforturi pentru a ajunge la pace. Este posibilă!”, a scris Trump pe Twitter.