Tsai Ing-wen, provenită dintr-un partid pro-independenţă, are prevăzută o escală în SUA la revenirea dintr-un turneu diplomatic în America Centrală. Iar republicanul Kevin McCarthy a confirmat că se va întâlni miercuri cu Tsai Ing-wen în California, transmite AFP, citată de Agerpres.
„China se opune ferm (…) ca preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a treia oficialitate a administraţiei americane, să se întâlnească cu Tsai Ing-wen.
China va urmări îndeaproape evoluţia situaţiei şi îşi va apăra cu fermitate suveranitatea naţională şi integritatea teritorială”, a transmis Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez.
Poziția ferm exprimată de Beijing vine și după vizita democratei Nancy Pelosi în Taiwan de anul trecut. SUA a stârnit furia Chinei prin vizita din 3 august 2022 în Taiwan a lui Pelosi, în ultima perioadă ca președinte a Camerei Reprezentanților. Beijing a ripostat o zi mai târziu cu exerciții militare de mare amploare în jurul insulei. După ce Pelosi a părăsit Taiwanului, China a început o serie de exerciții militare aeriene și navale în apropiere de Taiwan, care au durat trei zile. În cadrul exercițiilor, navele chineze s-au apropiat de coasta taiwaneză, încălcând limita care delimitează apele teritoriale taiwaneze. De asemenea, mai multe rachete au fost trase de forțele chineze în timpul exercițiului militar.
China consideră insula Taiwan, cu 23 milioane de locuitori, drept una din provinciile sale, pe care nu a reuşit încă să o reunifice cu restul teritoriului după sfârşitul războiului civil chinez în 1949. SUA au recunoscut Republica Populară a Chinei în 1979 şi, teoretic, nu ar trebui să aibă niciun contact oficial cu Republica China (Taiwan), în virtutea „principiului unei singure Chine” apărat de Beijing.