MENIU

SUA, pe punctul de a răsturna supremaţia energetică a Rusiei în Europa

Statele Unite sunt pe punctul de a răsturna supremaţia energetică a Rusiei în Europa. Secretarul pentru Energie a declarat că SUA ar putea începe chiar de anul acesta exporturi de gaz natural lichefiat în cantităţi record. Un astfel de scenariu ar schimba complet contextul geopolitic din Europa şi ar lăsa Moscova fără principalul său instrument de manipulare politică.

Americanii şi-au anunţat deja planurile pentru sporirea exporturilor de gaz natural lichefiat. Patru terminale de export sunt în curs de construire, iar primele livrări ar putea începe chiar de la sfârşitul acestui an.

"Cu certitudine până la sfârşitul acestui deceniu, îmi imaginez că sunt şanse foarte mari să devenim exportatori de gaz natural lichefiat de nivelul Qatarului care este în prezent cel mai mare exportator de gaz natural lichefiat.", a spus ERNEST MONIZ
secretarul american pentru Energie.

Ţări precum Lituania şi Polonia dispun la rândul lor de infrastructura necesară pentru a importa acest tip de combustibil. Evoluţiile pe piaţa energiei nu fac decât să confirme un scenariu înaintat chiar anul trecut de către preşedintele rus.

Vladimir Putin avertiza că industria gazelor de şist din Statele Unite va schimba fundamental ordinea globală, cu implicaţii majore pentru ţara sa. Unul dintre primele efecte se resimte deja printr-o uşoară scădere a preţului gazului natural lichefiat. Deşi extrem de controversată, fracturarea hidraulică oferă un avantaj major americanilor.

Costurile de extracţie a gazului sunt de patru ori mai mici în Statele Unite decât în Rusia, iar din cauza sancţiunilor economice, Rusia nu poate importa tehnologia necesară pentru a ţine pasul.

Mai multe articole despre:
Rusia energie Europa gaz America