MENIU

SUA, lovitură majoră pentru Israel după atacul Hamas - Fostul președinte Barack Obama, avertisment dur pentru Netanyahu

Barack Obama, avertisment pentru netanyahu / Foto: Profi Media

Un avertisment dur pentru Israel vine din partea fostului președinte american Barack Obama, la trei săptămâni după atacul sângeros al teroriștilor Hamas.

 

Guvernul condus de Benjamin Netanyahu primește un avertisment major împotriva acțiunilor care „s-ar putea întoarce împotriva Israelului”, din cauza numărului mare de morți și criza umanitară din Fâșia Gaza, scrie fostul președinte american Barack Obama, în declarația făcută pe blogul său după 17 zile de război între Israel și Hamas.

Fostul președinte american insistă și asupra dreptului legitim al palestinienilor de a exista în aceste teritorii și acuză colonizarea forțată susținută de Israel din anii anteriori intensificării conflictului.

Acesta a îndemnat armata israeliană să conducă strategii care să respecte „dreptul internațional, inclusiv acele legi care urmăresc să evite, în orice măsură posibil, moartea sau suferința populațiilor civile”. Obama critică și decizia Israelului de a întrerupe apa, hrana și electricitatea în Gaza, dar și strămutarea a sute de mii de oameni și numărul mare de victime civile, inclusiv în rândul copiilor.

„Lumea urmărește îndeaproape cum se desfășoară evenimentele din regiune și orice strategie militară israeliană care ignoră costurile umane ar putea în cele din urmă să se răstoarne. Deja, mii de palestinieni au fost uciși în bombardarea Gazei, mulți dintre ei copii. Sute de mii au fost forțați să-și părăsească casele. Decizia guvernului israelian de a întrerupe hrana, apa și electricitatea unei populații civile captive amenință nu numai să agraveze o criză umanitară în creștere; ar putea întări și mai mult atitudinile palestiniene de-a lungul generațiilor, ar putea eroda sprijinul global pentru Israel, ar putea fi folosită de dușmanii Israelului și ar putea submina eforturile pe termen lung de a obține pacea și stabilitatea în regiune”, amintește Obama.

Fostul președinte american susține că, pentru o soluționare adevărată a conflictului din regiune, „înseamnă să recunoaștem că palestinienii au trăit și ei în teritorii disputate de generații; că mulți dintre ei nu numai că au fost strămuți atunci când Israelul s-a format, ci continuă să fie strămutați cu forța de mișcare de colonizare ce prea des a primit sprijin tacit sau explicit din partea guvernului israelian; că liderii palestinieni care au fost dispuși să facă concesii pentru o soluție cu două state au reușit să facă prea puțin, prea des; și că este posibil ca oameni care nu sunt antisemiți să susțină drepturile palestinienilor și să se opună anumitor politici guvernamentale israeliene în Cisiordania și Gaza”.

Se cunoaște faptul că Barack Obama a făcut mai multe încercări încă din primul său mandat la Casa Albă pentru a intermedia o rezolvare pașnică a diferendelor istorice reclamate de liderii palestinieni și israelieni. Schimbările din Gaza au devenit și mai periculoase pentru Israel odată cu venirea organizației teroriste Hamas la putere în 2006, la câteva luni după retragerea Israelului din teritorii, cu trupe și coloniști. Fostul președinte american a susținut încă de atunci soluția celor două state și a avut chiar o poziție intransigentă la adresa Israelului, pentru a opri colonizarea în Cisiordania și ca să se ajungă la pacea în regiune. 

„Este important ca cei dintre noi care sprijinim Israelul (...) să încurajeze o strategie care poate paraliza Hamas, reducând în același timp victimele civile colaterale. Recenta schimbare a Israelului de a permite camioanelor de ajutor să intre în Gaza, determinată parțial de diplomația din culise a administrației Biden, este un pas încurajator, dar trebuie să continuăm la nivel internațional cu accelerarea ajutoarelor critice și a livrărilor către Gaza, cu o populație din ce în ce mai disperată.

Ar trebui să facem apel la toți actorii cheie din regiune să se angajeze cu acei lideri și organizații palestiniene care recunosc dreptul Israelului de a exista pentru a începe să articuleze o cale viabilă pentru ca palestinienii să-și atingă aspirațiile legitime de autodeterminare, pentru că aceasta este cea mai bună și poate singura modalitate de a obține pacea și securitatea durabilă pe care o doresc majoritatea familiilor israeliene și palestiniene.

Asta înseamnă să ne opunem activ antisemitismului în toate formele sale, peste tot. Înseamnă respingerea eforturilor de a minimiza tragedia teribilă pe care tocmai a îndurat-o poporul israelian, dar și explicațiile potrivit cărora orice cauză poate justifica cumva sacrificarea deliberată a unor oameni nevinovați.

Înseamnă a respinge sentimentul anti-musulman, anti-arab sau anti-palestinian. Înseamnă refuzul de a pune în comun toți palestinienii cu Hamas sau cu alte grupări teroriste. Înseamnă să evităm un limbaj și atitudini dezumanizante față de populația din Gaza sau să minimizăm suferința palestiniană, fie în Gaza, fie în Cisiordania, ca fiind irelevantă sau ilegitimă.

Înseamnă să recunoaștem că Israelul are tot dreptul de a exista; că poporul evreu are pretenții la o țară sigură unde are rădăcini istorice străvechi; și că au existat cazuri în care guvernele israeliene anterioare au făcut eforturi semnificative pentru a rezolva disputa și a oferi o cale pentru o soluție cu două state - eforturi care au fost în cele din urmă respinse de cealaltă parte”, a mai atras atenția Barack Obama.