MENIU

Stratfor: Proclamarea unilaterală a independenţei Kosovo poate provoca o criză

Proclamare unilaterală a independenţei provinciei Kosovo va provoca o nouă criză în Balcani şi o altă confruntare între creştini şi musulmani, între NATO şi Rusia, comentează agenţia Stratfor. Analiza vine după ce ieri a eşuat şi ultima rundă de negocieri între sârbi şi albanezi privind statutul Kosovo.

Comandantul trupelor KFOR a cerut dispoziţii clare din partea comunităţii internaţionale privind modul de acţionare în cazul în care violenţele izbucnesc din nou, scrie Startfor. O altă temere este că exemplul independenţei asumate de Priştina ar da un imbold altor regiuni din Europa unde există pretenţii similare, precum Irlanda de Nord, Ţara Bascilor din Spania, judeţele locuite de maghiari din România şi Slovacia, precum şi alte entităţi similare din fosta Uniune Sovietică.

Agenţia americană apreciază că problema devine globală prin sprijinul ferm pe care Rusia îl acordă Serbiei, iar ultimul lucru pe care Europa îl doreşte este o competiţie de forţă între Moscova şi Washington pe teritoriul său.
Mai multe articole despre:
Kosovo criză