MENIU

Strategiile Rusiei. Cum vrea Putin să ajungă din Crimeea până în Transnistria

Strategiile Rusiei. Foto/Profimedia

Armata ucraineană a declarat joi că forţele ruse urmăresc să blocheze capitala Kiev şi să creeze în acelaşi timp un coridor terestru pe coasta de sud între peninsula anexată Crimeea şi regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Forțele ruse au avansat mai aproape de Kiev, iar Moscova a continuat să introducă forțe în țară, a declarat un înalt oficial american al apărării.

Oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului, a spus că până acum Rusia a tras peste 160 de rachete în ținte ucrainene.

"Apărarea antiaeriană a Ucrainei este acum eliminată și nu mai au nicio forță aeriană care să îi protejeze. Rușii vor căuta în următoarele ore să grupeze o forță copleșitoare în jurul capitalei, iar apărarea cade acum în sarcina forțelor terestre și rezistenței populare", a explicat oficialul.

Trupele ruse vor fi adunate în jurul Kievului„în câteva zile, dacă nu mâine dimineață, în ritmul cu care se avansează”, a spus el. "Nu mai este mult timp. Cred că multe vor depinde de rezistența ucrainenilor".

Forţele ucrainene s-au luptat joi cu invadatorii ruşi care au atacat din trei părţi, după ce Moscova a lansat un asalt pe uscat, pe mare şi pe aer, în cel mai mare atac asupra unui stat european de după cel de-al doilea război mondial, atac care a forţat zeci de mii de ucraineni să îşi părăsească locuinţele.