MENIU

Strategie europeană pentru zona Mării Negre

Comisia Europeană a propus astăzi o strategie pentru regiunea Mării Negre, după un lobby intens din partea României. Comisarul pentru afaceri externe, Benita Ferrero Waldner, a spus că România şi Bulgaria au contribuit în mod decisiv la această iniţiativă şi vor avea un rol major în cooperarea regională la Marea Neagră.

Scopul strategiei este întărirea cooperării între ţările de la Marea Neagră şi între regiune şi Uniune. Marea Neagră este o axă importantă pentru energie şi transport. În condiţiile în care jumătate din importurile de petrol şi gaz ale ţărilor europene vor tranzita prin zona Mării Negre, regiunea are o importanţă strategică pentru Uniune.

Comisia nu va acorda finanţare suplimentară pentru această regiune, dar proiectele finanţate în prezent vor continua. Executivul European speră că strategia pentru Marea Neagră va crea un climat mai bun pentru rezolvarea conflictelor îngheţate, care împiedică dezvoltarea economică şi politică a ţărilor din regiune.

Comisia propune o reuniune la nivel înalt pentru a lansa noua iniţiativă, eventual cu miniştrii de externe ai ţărilor de la Marea Neagră.
Mai multe articole despre:
Marea Neagră strategie