MENIU

Un nou stat se pregătește să adere la NATO. Anunțul de ultimă oră, făcut de Jens Stoltenberg

Secretarul general al organizației nord-atlantice, Jens Stoltenberg, a anunțat, joi, că noul centru comun de antrenament al NATO și armatei georgiene, inaugurat, joi, în apropiere de Tbilisi, va ajuta acest stat să se apropie și mai mult de aderarea la Alianță. Potrivit lui Stoltenberg, inaugurarea centrului, la o bază militară în afara capitalei Tbilisi, face parte dintr-un pachet de măsuri de întărire a capacităților defensive ale Georgiei, convenit la summitul din septembrie 2014, transmite Reuters.

"Inaugurarea centrului comun de antrenament și evaluare va reprezenta un pas semnificativ spre aprofundarea pe mai departe a cooperării noastre strânse. Toate aceste eforturi ajută Georgia să se apropie de aspirațiile noastre de apartenență a sa la NATO", a declarat Stoltenberg.

Cu același prilej, prim-ministrul georgian, Irakli Garibashvili, a subliniat că viitorul centru de antrenament "nu este îndreptat împotriva niciunei țări vecine" .

"Va servi securității, păcii și stabilității în regiune", a adăugat Stoltenberg.

În cadrul centrului, personal NATO va oferi pregătire teoretică și practică soldaților și ofițerilor georgieni.

Cu 885 de militari desfășurați, Georgia este cel de-al doilea contributor, după SUA, la misiunea NATO 'Sprijin hotărât' în Afganistan. Tbilisi aspiră de mai mulți ani să se alăture Alianței Atlantice, în pofida reacției negative a Rusiei, cu care Georgia a avut un scurt război de cinci zile în 2008 pentru controlul republicii separatiste georgiene Osetia de Sud.

NATO a convenit în principiu asupra vocației Georgiei de a se alătura Alianței la un moment dat, însă, potrivit analiștilor, procesul a fost întârziat de reticența statelor membre de a provoca și mai mult Rusia.

Ambasadorul rus pe lângă Alianța Atlantică, Aleksandr Grușko, declara la sfârșitul lunii iulie că o extindere a NATO în Georgia și Ucraina ar putea avea 'consecințe catastrofale' pentru Europa, apreciind totodată că Europa centrală și țările baltice sunt în prezent 'teren de confruntare militară' ca urmare a voinței 'expansioniste' a Alianței Atlantice.