MENIU

Ştirea care a păcălit întreaga presă din Rusia, de 1 Aprilie: are legătură cu războiul

Presa rusă a fost păcălită de 1 aprilie! Marile agenţii de presă din Federaţia Rusă au dat crezare unui articol postat online de către publicaţia EU Observer, care susţinea că navele militare Mistral construite pentru Moscova ar urma să fie oferite Uniunii Europene!

Russia Today, Itar-Tass, Interfax şi RIA Novosti se numără printre agenţiile de presă ce au relatat în varianta electronică faptul că navele de război Mistral, produse de Franţa, urmează să ajungă în mâinile Uniunii Europene. Sursa jurnaliştilor ruşi a fost un articol-farsă postat pe euobserver.com, cu ocazia zilei de 1 aprilie.

"Potrivit noului acord, nava “Sevastopol”, care acum se află în probe în portul francez Saint Nazaire, va fi livrată Uniunii Europene în luna mai. Ea va fi redenumită “Juncker”, după preşedintele Comisiei Europene, şi va fi trimisă la Riga, capitala Letoniei, care asigură acum preşedinţia rotativă a UE. A doua nava Mistral va fi botezata “Mogherini” şi va fi livrată în 2016, urmand să fie trimisă în apele insulei italiene Lampedusa, de unde este originară şefa diplomatiei UE", a scris EU Observer. Publicaţia a mai adăugat că navele ar urma să fie înregistrate în Panama, ca să fie scutite de plata taxelor!

În final, toate agenţiile de presă şi-au corectat articolele, când ziariştii şi-au dat seama că este vorba despre o farsă. Livrarea navelor Mistral este o sursă de tensiuni între Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă. Franţa a amânat în repetate rînduri livrarea acestora, în urma anexării peninsulei Crimeea de către Rusia, precum şi a implicării Kremlinului cu soldaţi şi armament în conflictul separatist din estul Ucrainei.