MENIU

Statul Islamic îndeamnă la un val de atentate în Europa și SUA, pentru răzbunarea palestinienilor uciși în Gaza

Luptători ai grupării Stat Islamic

Gruparea teroristă Statul Islamic şi-a îndemnat adepţii să comită atentate în Europa şi SUA, pentru a-i "răzbuna" pe musulmanii din teritoriile palestiniene şi din alte ţări din Orientul Mijlociu. Mesajul a venit în aceeași zi în care ISIS a revendicat atentatul cu peste 80 de morți comis în Iran.

"Faceţi-i să ştie că vor da socoteală pentru crimele comise în Palestina, în Irak, în Levant şi în restul ţărilor musulmane pe străzile din Washington, Paris, Londra, Roma şi în ţările ateilor", afirmă purtătorul de cuvânt al SI, Abu Hazifa al-Ansari, într-un mesaj audio difuzat pe canalele grupării teroriste, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

În mesajul neobișnuti de lung, de mai bine de o jumătate de oră, purtătorul de cuvânt al mişcării jihadiste sugerează că acum "conflictul" trebuie axat asupra aliaţilor Israelului, nu pe statul evreu în sine, precum şi asupra ţărilor arabe care menţin relaţii cu Israelul.

"În cadrul credinţei noastre că războiul este cu evreii şi cu aliaţii lor de oriunde, Statul Islamic anunţă desfăşurarea tuturor combatanţilor săi, în mod special, şi a tuturor musulmanilor, în general, în sprijinul celor vulnerabili pentru a avea drept ţintă evreii, creştinii şi aliaţii lor criminali în orice loc sub cer", a indicat Abu Hazifa al-Ansari.

Acesta a îndemnat la "răzbunare pentru musulmanii din Palestina, Irak, Levant şi ţările musulmane" şi la "diversificarea planurilor şi operaţiunilor cu explozivi, arme de foc, arme albe şi lovituri cu vehicule".

 Tot joi, gruparea Statul Islamic a revendicat atentatul din ziua precedentă soldat cu 84 de morţi, la comemorarea unui general iranian asasinat în 2020. În urmă cu 10 ani, gruparea Stat Islamic - ISIS controla teritorii vaste în Irak şi Siria, dar între timp a fost învinsă în aceste ţări şi şi-a pierdut mare parte din capacităţile operative pe teren.