MENIU

Stare de război în Chile. Inegalitățile sociale au aruncat țara în aer

Este stare de război în Chile. Țara este zguduită de câteva zile de revolte și jafuri iar mai multe persoane au ars de vii în luptele de stradă. Este cea mai gravă explozie socială din ultimele decenii în statul sud-american și totul a pornit de la scumpirile produselor dar și inegalitățile sociale.

Chile s-a scufundat în haos după scumpirea biletelor de metrou și totul s-a tranformat în adevărate lupte de stradă. O măsură de stare de asediu a fost decretată la Santiago de Chile iar președintele a declarat starea de război.

”Suntem în război!”, a anunțat SEBASTIAN PINERA, președintele statului Chile.

Mai multe persoane au murit în incendiul unui supermarket jefuit de manifestanţi în sudul capitalei, iar alții au suferit arsuri mari pe corp în luptele cu armata.

Zece mii de poliţişti şi soldaţi au fost trimiși pe străzi. Patrulele militare pe străzi sunt o premieră în această ţară după sfârşitul dictaturii generalului Augusto Pinochet. 1.500 de persoane au fost arestate până acum.

După mai multe zile de violenţe, centrul capitalei Santiago de Chile şi al altor mari oraşe, ca Valparaiso şi Concepcion, oferă imagini dezolante: semafoare distruse, resturi de autobuze arse, magazine jefuite şi incendiate.

”Nedreptatea socială se vede peste tot. Totul se concentrează asupra minorității bogaților”.

”Trebuie să protestăm pașnic ca să ne asculte. Oamenii nu se pot descurca de la o lună la alta și asta trebuie să se schimbe”, a declarat un protestatar.

Preşedintele chilian a suspendat creşterea prețurilor, dar manifestaţiile şi violenţele au continuat, pe fondul nemulţumirilor legate de condiţiile social-economice şi inegalităţile din această ţară apreciată pentru stabilitatea sa economică şi politică, dar unde accesul la serviciile medicale şi educaţie ţin aproape exclusiv de serviciul privat.

Mai multe articole despre:
proteste Chile