MENIU

Spălătoria de bani ruseşti. Peste 20 de miliarde de dolari, scoşi din Rusia prin "Laundromat"

Peste 20 de miliarde de dolari, bani murdari, au fost scoşi din Rusia printr-o schemă vastă numită "Laundromat". Dezvăluirea este rezultatul unei anchete la care au lucrat jurnalişti din 32 de ţări. Potrivit acestora, în maşinăria de spălat bani au fost implicaţi 500 de oameni, relatează Realitatea TV. 

Oligarhi, bancheri din Rusia, oameni apropiaţi fostului KGB, dar şi un vărul lui Vladimir Putin. Un rol central în această afacere îl au bănci din Republica Moldova şi Letonia, unde afaceriştii ruşi vărsau bani murdari.

Procurorii din cele două ţări estice, dar şi cei din Marea Britanie şi Rusia, anchetează această afacere. 

Jurnaliştii de la The Guardian au explicat cum funcţiona schema Laundromat.

I se spune "Laundromat". A fost cea mai mare schemă de spălat bani din Europa de Est. A implicat companii britanice false, bănci ruseşti şi instanţele din Moldova.

Infractorii ruşi au folosit-o pentru a spăla cel puţin 20 de miliarde de dolari. Putem, acum, să dezvăluim unde au mers banii. 

Marile bănci britanice au procesat 738 de milioane de dolari. Inclusiv HSBC, RBS şi Coutts, banca folosită de către regină. 
Mare parte a acestor bani ruseşti a dispărut apoi în companii offshore. 

Dar unii dintre ei au fost cheltuiţi în Marea Britanie pe obiecte de lux.
Diamante, blănuri, ceasuri eleveţiene, dar şi rezervarea unor trupe rock care să cânte în Rusia. Inclusiv The Red Jumpsuit Apparatus.

"Laundromat-ul" a fost folosit şi pentru a plăti taxele unor elevi ruşi care au studiat la exclusivista Millfield School, din Somerset. 

Millfield, Graff, trupa rock şi alţii au fost implicaţi fără voia lor şi nimic nu sugerează că pot fi învinuiţi de ceva ilegal. 
Acum, Agenţia Naţională britanică pentru Infracţionalitate face investigaţii.

Schema "Laundromat" nu mai funcţionează din 2014, dar detectivii spun că există în continuare scheme asemănătoare care spală banii murdari. 

 
Mai multe articole despre:
laundromat spălătoria de bani ruseşti